Робоча поїздка Голови Верховної Ради України по Херсонщині розпочалася з Нової Каховки. Громада наймолодшого в області міста енергетиків зібралася в кінотеатрі «Юність».
Володимир Литвин розповів про поточну роботу парламентського корпусу, про найближчі законопроекти, що будуть розглянуті на сесійних засіданнях. Відповів і на запитання представників громади, котрі переважно стосувалися економічної ситуації та наступних президентських виборів.
«Державі потрібен не сильний, а розумний президент, а щодо економічного стану, то соціалізм у нас вже давно завершився, оскільки всі його надбання давно розтягнуті, тож будувати економіку залишається лише з того, що маємо нині в наявності», — висловився Володимир Михайлович.
Йшлося і про «грипуючу» ситуацію в країні, щодо якої Литвин заявив: «Свинячий грип для людей придумали політики, це суто передвиборна акція, і це блюзнірство говорити про грип як про найголовнішу проблему — не було б виборів, не було б і ніякої епідемії».
Прибувши до Херсонського національного технічного університету, Володимир Литвин найперше вибачився за спізнення: «Я дуже рідко дозволяю собі кудись спізнюватися, але хотілося відповісти на всі запитання новокаховців, перш ніж залишити місто».
Як людину-миротворця представив викладачам та студентам Володимира Литвина ректор університету Юрій Бардачов: «Ми бачимо, як Литвин-політик намагається завжди примирити тих, хто чіпляється одне до одного».
Голова Верховної Ради розповів, що був тут востаннє, ще коли працював в Міносвіти і приїздив до навчального закладу розбиратися щодо конфліктної ситуації, коли вуз хотіли закрити.
«Час сконцентрований, і події, котрі колись відбувалися протягом віків, тепер спресовані у два-три десятиліття». Свої висновки Володимир Михайлович обґрунтовував працями класиків, знанням історичних подій та процесів.
Слід зазначити, зацікавленість аудиторії не виглядала штучною — молодь слухала із зацікавленістю. Запитання ж студентів стосувалися більш прозаїчних речей: коли збільшать стипендію, чому доводиться при вступі давати хабарі, коли в місті замість обшарпаних тролейбусів з’явиться пристойний громадський транспорт тощо. «Тоді, коли вибиратимете достойну владу, — пояснив Володимир Михайлович. — А щодо хабарів, то вони мають місце там, як правило, де обмаль знань». Висловився він і з приводу платного навчання: «Студент має брати кредит, а коли він добре вчиться, цей кредит бере на себе держава, котрій потрібні освічені люди».
«Світ прогресує, і сьогодні варто думати, як людині не стати заручником прогресу. Ми здобули право на свої права, але, крім цього, існує ще й мораль. Треба виробляти правила спільного існування, і все це у світі, який стає жорстокішим та нетерпимим, і проблемою буде те, як знаходити спільну мову. Сьогодні ми всі відчуваємо нестачу лідерів, за якими хотілося б іти», — ці та інші подібні думки були озвучені у виступі Голови Верховної Ради. Голова Верховної Ради оглянув музей історії вузу та залишив запис у книзі відвідувачів.
Хлібом-сіллю як власним виробом зустрічали Володимира Литвина у колективі Херсонського хлібозаводу, де він теж побував під час візиту. Велика аудиторія чекала на нього у приміщенні Херсонського обласного муздрамтеатру. Голова Верховної Ради дав прес-конференцію для місцевих журналістів.
На знімку (зліва направо): Володимир Литвин, ректор Херсонського національного технічного університету Юрій Бардачов.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.