Нині багато мешканців поліських (лісних) районів Рівненщини скаржаться на те, що їх поля потерпають від набігів диких тварин, які розводять у мисливських господарствах. Дикі кабани нищать зернові і картопляні поля, відтак багато сімей селян можуть залишитися без урожаю. Тим часом відшкодовувати збитки селянам ніхто не поспішає. Адже досі не було механізму відшкодування таких збитків.

Тому вважаю за потрібне законодавчо захистити поля сільських мешканців від набігів диких тварин. А для цього подав на розгляд Верховної Ради законопроект, яким пропоную внести деякі зміни до Бюджетного кодексу України.

Основною метою законопроекту є визначення, що плата за користування мисливськими угіддями, в разі надання у користування для ведення мисливського господарства Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, належить до доходів місцевих бюджетів, які не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів. Реалізація представленої законодавчої ініціативи забезпечить збільшення фінансування місцевих бюджетів, що дасть пряму можливість врегульовувати на місцях питання попередження знищення посівів дикими тваринами та формування резервного фонду відшкодування збитків.

Микола КУЧЕРУК, народний депутат України.