Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі, починаючи з 2010—2011 навчального року, планує надавати іноземним громадянам послуги у сфері вищої освіти з ліцензованих та акредитованих спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «магістр».
Університет створено 2007 року Міністерством фінансів України шляхом злиття Української академії зовнішньої торгівлі з Українським державним університетом економіки і фінансів як державний вищий навчальний заклад освіти з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців для фінансового сектору економіки країни та сфери її зовнішньоекономічної діяльності, міжнародного права та міжнародної торгівлі. Університет має найвищий, четвертий рівень акредитації. Підготовка фахівців здійснюється за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями («бакалавр», «спеціаліст», «магістр»), відповідно до національних стандартів вищої освіти.
На правах відокремлених структурних підрозділів до складу університету входять: Донецька філія, Одеський інститут фінансів і його Навчально-консультаційний центр у Сімферополі, Харківський інститут фінансів. Сьогодні в університеті фахівців готують три факультети (фінансово-економічний, міжнародної економіки і менеджменту, правознавства та міжнародних відносин), Центр заочної та післядипломної освіти та міжнародних програм, 16 кафедр. Ректором університету з моменту його створення є доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Покрещук, який майже 10 років очолював Українську академію зовнішньої торгівлі.
Згідно з державним замовленням і договірним зобов’язанням університет успішно готує висококваліфікованих фахівців; здійснює науково-дослідницьку та методичну роботу; підвищує кваліфікацію; надає консультації у сфері фінансів, грошового обігу та кредитних відносин, міжнародної торгівлі; веде культурно-освітню, видавничу, фінансово-господарську діяльність; активно розвиває міжнародні відносини. Університет має аспірантуру зі спеціальностей «Світове господарство та міжнародні економічні відносини» та «Міжнародне право», де проводить підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів та їх атестацію.
Університет постійно проводить моніторинг попиту на фахівців з вищою економічною та юридичною освітою на ринку праці, сприяє працевлаштуванню випускників. Забезпечується всебічний культурний і духовний розвиток особистості під час навчання. Виховання студентів у дусі любові до Батьківщини, формування їхньої громадської позиції, готовності до трудової активності, відповідальності за свою долю та долю України — є основою організації навчального процесу в університеті.
Особливістю освітньої діяльності в Українському державному університеті фінансів та міжнародної торгівлі є те, що основні зусилля зосереджено на підготовці бакалаврів, магістрів з фінансів, обліку та аудиту, міжнародної економіки, менеджменту та міжнародної торгівлі, міжнародного права і правознавства. Для цього залучено потужний науково-педагогічний потенціал Києва, провідних фахівців Міністерства фінансів України, Державного казначейства, ГоловКРУ. До речі, означені державні органи центральної влади є також базами практики для студентів університету.
Випускники університету обіймають високі державні посади в апараті Президента України, Кабінеті Міністрів України, Верховній Раді України, у дипломатичних та торгово-економічних місцях України за кордоном і характеризуються як справжні професіонали.
У березні цього року Вчена рада університету розглянула питання про можливість надання іноземним громадянам послуг у сфері вищої освіти з ліцензованих та акредитованих спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр» і «магістр» та дійшла висновку, що в навчальному закладі накопичено значний досвід викладання іноземним громадянам, а також створено відповідні умови для фахової підготовки іноземних студентів денної форми навчання зі спеціальностей «Міжнародне право», «Правознавство», «Міжнародна економіка», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Фінанси та кредит», «Облік і аудит», «Інтелектуальні системи прийняття рішень». У стінах університету здобули кваліфікацію бакалаврів і магістрів громадяни з Албанії та Ірану.
Фахівці з запропонованих університетом спеціальностей практично не готуються у більшості азіатських країн колишнього радянського простору. До групи потенційних користувачів освітніх послуг університету з підготовки бакалаврів, магістрів та наукових кадрів із ліцензованих спеціальностей також входять Куба, Алжир, Ангола, Афганістан, Лівія, Ефіопія, Індія, Іран, Ірак, Марокко, Сирія, Туніс тощо. Багато студентів з перелічених країн навчалися у попередні роки у вищих закладах України та отримали якісну освіту, аби бути у своїх країнах визнаними та високо оціненими спеціалістами.
Під час ухвалення рішення про підготовку університету до навчання іноземних громадян взято до уваги, що за прогнозами на найближчі роки попит на фахівців з вищою освітою з ліцензованих університетом спеціальностей зростатиме швидкими темпами в міру того, як світ позбуватиметься наслідків фінансово-економічної кризи.
Україна має добре налагоджену та оцінену міжнародною спільнотою систему вищої освіти, яка нині інтегрується до всеєвропейського освітянського простору через Болонський процес. Саме тому за числом іноземних студентів, що навчаються в її ВНЗ, вона увійшла до першої п’ятірки європейських країн. Тому надання вищої освіти іноземним громадянам є не лише престижною формою практичної діяльності вищого навчального закладу та підняття на вищий щабель його іміджу, а й працює на імідж всієї нашої країни.
Університет та його відокремлені структурні підрозділи в регіонах України підтримують плідну співпрацю на договірних умовах більш як з 30 вищими навчальними закладами Європи, Азії, Сполучених Штатів Америки, Близького Сходу, країн СНД. Здійснюється обмін студентами, їх короткотермінове та довготермінове навчання на безоплатній та оплатній основі, тривають наукові та академічні обміни.
Університет має потужний професорсько-викладацький склад, який може читати лекції англійською, французькою та окремими іншими мовами, кафедру іноземних мов з-понад сорока викладачами, випробувану навчально-дидактичну базу, обладнані сучасною аудіовізуальною та комп’ютерною технікою аудиторії та класи, велику бібліотеку з електронними носіями інформації, спортивну залу та майданчики, гуртожиток готельного типу, службу візової підтримки, пункти медичного обслуговування, їдальні та кафе.
Науково-педагогічний колектив ВНЗ готовий зробити все необхідне для продуктивного здобуття іноземними громадянами сучасної вищої освіти та отримання освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавра та магістра, залежно від бажання та фінансових можливостей, а також навчання в аспірантурі, написання й захисту наукових праць різного рівня та отримання відповідного вченого ступеня. Університет гарантує також вивчення української мови, активний відпочинок та дозвілля, підвищення культурного рівня, глибоке вивчення історії, культури та духовного багатства народу України.
Ірина БОГАЧЕВСЬКА, проректор з науково-методичної роботи та міжнародних програм, доктор філософських наук, доцент.