Її батько, священик Млинівської парафії на Волині Терентій Шиманов, мав унікальний за тембром голос. Гарний голос дістався і його доньці Ангеліні, яка 45 років вела радіопередачі для української діаспори Америки. На жаль, його вже не вдасться почути наживо, бо Ангеліна Самбірська (Шиманова) на 86-му році життя відійшла у вічність в американському місті Чикаго.
Ангеліна Шиманова народилася 21 лютого 1923 року у селі Малі Дорогостаї Млинівської гміни Дубенського повіту. Її батько Терентій Шиманов мав приход у сусідньому поселенні — Млинові, де, зокрема, доклав чимало зусиль для того, щоб відновити тутешній храм, зруйнований внаслідок артобстрілу під час Першої світової війни. У сім’ї було четверо дітей. Наймолодша донька отця Терентія — Ангеліна уже змалечку підспівувала хористам на церковному криласі.
Батько мріяв, щоб донька здобула вищу освіту, вступила до університету. На жаль, ці задуми обірвала війна, хоч чималий освітянський шлях дівчина все-таки зуміла пройти, навчаючись у Дубенській гімназії.
У гурті біженців Ангеліна опинилися в Австрії, де у місті Зальцбургу зустріла свого судженого — Степана Самбірського. У 1949 році вони переїхали до Чикаго. Степан почав викладати в американському коледжі, Ангеліна поєднувала працю на фабриці з вихованням синів. А ще одним заняттям, якому обоє щиро віддавалися, стало заснування радіостудії і ведення «радіоаудієнцій» для українських емігрантів. Ці передачі стали своєрідною живильною силою, яка давала змогу пам’ятати і шанувати свої родовідні витоки. Знаходила пані Ангеліна час і на працю у Союзі українок Америки, в якому деякий час очолювала культурно-освітню реферантуру. Характерно також, що Самбірські не тільки знайшли, а й виплекали своїх послідовників — Михайла та Марію Климчаків, котрим передали радіопросвітницьку місію.
Коли Україна здобула незалежність, подружжя Самбірських одним із перших поспішило на батьківську землю — у Львів, на Волинь, до рідних Малих Дорогостаїв. А після повернення до Чикаго раз по раз почало отримувати з України листи-подяки за стипендії студентам, за книжки для сільських бібліотек, за дарунки у дитячі будинки.
На знімку: таким у світлій людській пам’яті залишиться образ Ангеліни Самбірської (Шиманової).
Фото з архіву.