Мешканці Луганщини сотнями покидають свої домівки і їдуть у безпечні місця. Виїзд із зони АТО сьогодні залишається одним із найактуальніших питань для тих, хто не встиг вчасно виїхати з гарячих точок на Донбасі. До 1 серпня виїхати можна було у двох основних напрямках і двома шляхами — «зеленим коридором» Луганськ—Металіст—Щастя, влаштованим українською владою, і «дорогою життя» Луганськ—Краснодон—Ізварине, яку контролюють бойовики. Вона веде в Росію, проте, користуючись цим маршрутом, населення не завжди залишається на російській території, а проходить такий довгий шлях, щоб звідси дістатися Харкова й далі.

За офіційними даними, тільки за 31 липня «зеленим коридором» майже сотнею автомобілів виїхали близько трьохсот людей. Далі вони вирушають у транзитний табір для біженців у м. Сватове або в спокійніші регіони України. У цей час вогонь на відстані 200 метрів з обох боків від зазначеного коридору припиняється. Що стосується проходження пункту пропуску «Ізварине», то, за повідомленнями очевидців, у чергах тут можна простояти кілька днів. Деякі власники машин розбили міні-табори біля свого ж транспорту й чекають, коли їх пропустять.

Настрій у деяких людей панічний. Пройшли чутки, що Свердловськ і Ровеньки можуть зрівняти із землею. Бойовики пояснюють, що зараз українська армія спеціально бомбить міста, щоб помститися за повстання і зменшити кількість жителів.

«Люди слухають і впадають у шок. В умовах інформаційної ізоляції пояснити їм, що це брехня, неможливо», — розповідає місцевий житель. Бойовики постійно поширюють подібні чутки, щоб скомпрометувати сили АТО. У такий спосіб вони хочуть домогтися підтримки луганців, проте одержують зворотну реакцію.

Серед усіх визволених міст області поки що найскладніша ситуація в Лисичанську. Обласна влада вже двічі направляла туди гуманітарні вантажі, проте їх недостатньо. В місті немає світла, великі проблеми з продовольством і водою. У рамках соціального проекту «Діти неоголошеної війни» зі Сватового в Лисичанськ доправили 8 тонн гуманітарного вантажу. З ініціативи в. о. глави області Ірини Веригіної дитячі речі й продукти харчування відправили до дитячої лікарні.

В області відсутній мобільний зв’язок. Можливості додзвонитися в зону АТО практично немає. Єдиною комунікацією між людьми залишився інтернет, але оскільки в багатьох населених пунктах відсутнє електропостачання, він став недоступним.

Луганськ.