Кандидат на найвищу посаду в країні Віктор Янукович готовий іти на компроміс, якщо переможе на виборах. Зокрема, він припускає, що зможе вести переговори з опонентами — лідерами перегонів про кандидатуру Прем’єр-міністра.
«Що стосується конкретних політиків, конкретних політичних сил, то я вважаю, що кожному з них знайдеться місце в політичній системі України, і якщо вони погодяться на це місце, ми будемо працювати. Ми будемо їм пропонувати», — сказав В. Янукович в інтерв’ю Бі-бі-сі.
Водночас політик переконаний, що при призначенні керманича Кабміну йтиметься «перш за все, про створення коаліції у парламенті». Нині мова йде про те, під кого, під якого лідера може бути сформована ця коаліція, — підкреслив В. Янукович. «Це є питання переговорів між фракціями у Верховній Раді. Якщо вони здатні будуть сформувати нову коаліцію, безумовно, в них буде можливість запропонувати кандидатуру Прем’єр-міністра», — сказав він.
Нікому не вдасться зловживати волею людей
Для кандидата в Президенти Арсенія Яценюка важлива не посада, а реалізація історичних цілей, покликаних зберегти Україну як державу. На прес-конференції в Луганську політик підкреслив, що посада глави держави не є для нього самоціллю.
Кандидат у президенти переконаний, що «не можна використовувати людей у своїх технологіях»: «Люди чудово розуміють, всім ціну знають і дадуть всім оцінку на виборах 2010 року. Нікому не вдасться зловживати волею людей. Тому турів виборів буде лише два».
Арсеній Яценюк підкреслив, що будує свою партію на абсолютно інших принципах. Це люди, які об’єднані спільними цілями і завданнями, а не особистою вигодою. Його партія формується не за принципом купівлі місць у виборчих списках, а за принципом того, що людина може зробити для країни.
До консолідації нації часто приводять драматичні сторінки
У рамках робочої поїздки до Чернігівської області Президент Віктор Ющенко у Прилуках взяв участь у церемонії закладення каменя на місці будівництва пам’ятника жертвам голодомору 1932—1933 років.
У своєму виступі глава держави наголосив на тому, що вшанування жертв голодомору є не лише жестом з відновлення історичної пам’яті, а й моральним обов’язком усіх поколінь. При цьому він висловив переконання, що правдиве знання про ті події здатне об’єднати Україну, адже до консолідації нації часто приводять драматичні або навіть трагічні сторінки. «Незалежно від вашої ідеології, системи цінностей, питання сьогоднішнього дня, вшанування жертв великого голоду 1932—33 років — це та подія, яка повинна всіх нас об’єднати і нагадати кожному: ви є нація», — сказав Президент. Він висловив переконання, що через таке ставлення до власної історії Україна утверджується як незалежна і вільна держава.
«Моє завдання — ці питання ставити, і коли ви зрозумієте їх — буде Україна іншою, і динаміка в нас буде інша, і ми будемо жити з українським прем’єром, українською владою, яка шанує наш вибір, нашу інтеграцію, наші принципи організації чи то економіки, чи то земельних відносин», — сказав глава держави.
Президент повинен підтримувати розвиток спорту
Глава країни має достатньо повноважень для того, щоб змінити підходи до фінансування спорту, вважає кандидат на цей пост Олександр Мороз. За його словами, Президент може впливати на формування бюджету, у необхідних випадках — на орієнтування спонсорів, на стимулювання виробництва велосипедів, лиж, м’ячів та іншого інвентарю, на постановку спортивної роботи в школах і в армії, розстановку кадрів у силових структурах. Крім того, на думку О. Мороза, головнокомандувач і будь-який генерал повинен бути в змозі особисто продемонструвати фізичні якості, необхідні військовослужбовцеві: наприклад, за дві хвилини присісти 60 разів або зробити «підйом переворотом».
Ми можемо стати сполучною ланкою між Європою та Росією
Євроатлантична спільнота і сама Європа — напередодні радикальних змін. За мінливих умов Україна має посилювати свою дипломатичну роль у регіоні, проводити гранично прагматичну та конструктивну політику у відносинах з НАТО та найближчими сусідами.
Так кандидат у Президенти Сергій Тігіпко прокоментував заяву міністра оборони Німеччини Карла-Теодора цу Гуттенберга під час міжнародного форуму з питань безпеки в канадському місті Галіфакс. Міністр закликав до кардинальної реформи НАТО, зокрема — до посилення співпраці з країнами, що не входять до альянсу, а також до створення нових структур усередині НАТО.
На думку С. Тігіпка, «альянс уже розглядає Росію як реального та перспективного партнера — незважаючи на тертя між ними. Ця обставина вимагає від нас проведення багатовекторної зовнішньої політики, звільненої від ідеологічних забобонів». Перезавантаження відносин з Москвою, угода з ЄС про асоціацію та зону вільної торгівлі — це реальні кроки, які ми повинні зробити максимально швидко, вважає політик. Роль сполучної ланки між старою Європою та нашими східними сусідами — це дуже сильна й вигідна позиція.