Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав Миколаївщину. Він зустрівся з мешканцями міста Первомайська. Розповів про власне бачення політичного процесу в Україні, охарактеризував економічну ситуацію в країні, окреслив розклад політичних сил у парламенті й відповів на численні запитання миколаївців.
Зокрема, торкаючись політичної ситуації в країні, Голова Верховної Ради підкреслив: за те, що відбувається в країні, відповідальність повинна нести влада. Але нинішня влада — демонстрація опозиції. А в результаті немає ні ефективної влади, ні справжньої опозиції. Владимир Михайлович підкреслив, що, побувавши в Первомайському музеї ракетних військ стратегічного призначення, він дійшов висновку: сюди повинні приїжджати політики перед тим, як приймати відповідальні рішення: через політичні розбирання, відсутність професіоналізму Україна багато чого втрачає. «Нам потрібний позитивний сценарій розвитку нашого життя. Не можна жити в постійному негативі. Треба задіяти колосальні можливості України. А в нас усі кудись вступають, а потім не можуть відмитися...».
Щодо ситуації з епідемією грипу в Україні, Володимир Литвин наголосив, що це, скоріш за все, політична епідемія. Він навів такі цифри: за останні п’ять років від пневмонії в Україні щорічно вмирало понад шість тисяч осіб, у аваріях на дорогах гинуло понад 20 тисяч, від травм, отриманих у ДТП, померло більше 44 тисяч, туберкульоз забрав понад 52 тисячі чоловік. У нас рівень захворюваності на туберкульоз у 8—10 разів перевищує показники більшості країн Європи. Від раку помирає понад 90 тисяч людей на рік, а від серцево-судинних захворювань — 160 тисяч.
В. Литвин підкреслив, що йому вдалося переконати Верховну Раду підтримати законопроект щодо диспансеризації населення України протягом 2010 року, щоб сформувати «паспорт здоров’я людей» і жителів окремих регіонів країни для того, щоб визначитися з профілактикою цих захворювань. Володимир Литвин зазначив, що в лікуванні епідемії грипу 20 відсотків — це проблема медицини, але все інше від невпорядкованості нашого життя, у тому числі й від якості питної води, чистоти наших річок, зокрема й річки Синюхи, яка протікає через Первомайськ, закінчуючи очищенням промислових стоків. Національне завдання полягає в тому, як зберегти народ від вимирання, підкреслив В. Литвин і навів приклад: у Миколаївській області середня тривалість життя — 67 років.
Наступний пункт перебування Володимира Литвина — столиця вітчизняного суднобудування Миколаїв. Голова Верховної Ради вирішив побувати в одній із найболючіших точок міста — на державному підприємстві «Суднобудівний завод ім. 61 Комунара», де зустрівся із трудовим колективом. Не найкращу сторінку свого життя перегортає найстарше містоутворююче підприємство. За 18-річну історію незалежної України на недобудований унікальний ракетний крейсер з різними обіцянками піднімалися сотні політиків і державних діячів, але доля крейсера «Україна», за іронією долі, дуже схожа з долею України. Обіцяють багато хто, а користі немає. Владі забракло 20 років, щоб визначитися з долею крейсера — добудувати його, продати, порізати на металобрухт або організувати на його борту навчальну базу. З висоти Флотського бульвару й пішохідного моста чудово видно крейсер і майже мертвий завод, що іржавіє. Завдання майбутньої влади відродити галузь вітчизняного суднобудування, вдихнути в неї друге життя, завантажити вигідними замовленнями, поставити на службу рідній батьківщині.
У програмі В. Литвина також були заплановані зустріч із мешканцями Миколаєва, виступ у прямому ефірі, прес-конференція й відвідування унікального, єдиного в Україні Музею суднобудування і флоту.
Під час ознайомлення з роботою ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара». На передньому плані (зліва направо) генеральний директор підприємства 
Ігор Козирєв, Володимир Литвин і голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.