«Вірогідність переформатування коаліції сьогодні є дуже низькою. До завершення президентської виборчої кампанії вона відсутня взагалі», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі телеканалу «Сіті». Водночас, спрогнозував політик, «що стосується можливостей її утворення наступного року — вони є, але достатньо невеликі». «Тому очевидно, що найбільш імовірною є ситуація, коли в Україні з’явиться стабільна парламентська коаліція при іншому складі парламенту», — підкреслив О. Лавринович.
У відповідь на уточнювальне запитання, чи відбудуться дочасні парламентські вибори після президентських, Перший віце-спікер зауважив: «Якщо не буде створено коаліцію в працюючому парламенті, очевидно, що Конституція України передбачає таке право глави держави, як дострокове припинення повноважень парламенту і проведення позачергових виборів».
«Країні дуже дорого коштує такий парламент і такий уряд, коли уряд не спирається на парламентську більшість», — наголосив О. Лавринович і додав: «З другого боку, коли в парламенті немає політично відповідальної більшості, характер рішень, які він ухвалює, є хаотичним, залежить від ситуативної більшості. І це не працює як на стабільність законодавства, так і не забезпечує реальну й ефективну роботу виконавчої влади».
Торкаючись політико-правової ситуації в країні в контексті виборчої президентської кампанії, О. Лавринович пояснив, чи мають Президент, Прем’єр-міністр та глава парламенту іти у відпустку в разі, коли всі вони беруть участь у перегонах як претенденти на головний пост держави.
«У президента, Прем’єр-міністра та глави парламенту різний характер обов’язків. Проте якщо говорити про Прем’єр-міністра, то, звичайно, це варто робити, як це зробив свого часу Прем’єр-міністр Віктор Янукович, який пішов у відпустку під час президентської виборчої кампанії, а обов’язки виконував перший віце-прем’єр. Голова Верховної Ради чи Прем’єр-міністр можуть передати частину своїх обов’язків, за винятком підпису під актами, які ухвалюються відповідно парламентом та Кабінетом Міністрів», — сказав політик. «Що стосується Президента, то він піти у відпустку на час президентської кампанії не може, оскільки не може передати жодного зі своїх повноважень. Утім, він не повинен зловживати своїми можливостями для ведення своєї виборчої кампанії», — констатував О. Лавринович.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.