Нічну вахту під відділеннями банку несуть в основному пенсіонери, які не змогли додзвонитися по телефону контактного центру й зареєструватися в черзі на одержання вкладів. Нагадаємо, сьогодні — вже третій день, коли «Родовід-банк» у прямому й переносному значенні розплачується за Укрпромбанк. Люди, чиї депозити були заморожені протягом десяти місяців, нарешті одержали шанс повернути свої гроші.

 

До відділення банку на вулиці Пітерській, 16 пенсіонерка Ніна Миколаївна прийшла о четвертій ранку. У списку «живої» черги виявилася вже 19(!). І це тільки, щоб зайти в банк і зареєструватися на одержання вкладу. Гроші видають залежно від закінчення терміну договору. Ті, в кого він минув у грудні 2008-го — лютому 2009 року й при цьому не був продовжений, одержать гроші починаючи з 23 листопада по 10—15 грудня; у кого термін закінчився у другому кварталі 2009-го — отримають у грудні—січні, решта — не раніше кінця січня 2010. Вкладники з чинними договорами також можуть зареєструватися, але їм почнуть виплачувати не раніше лютого.

— Першою до банку ввійшла жінка, яка чергувала тут з 12-ї ночі. «Якби був порядок у країні, люди такого б не робили. Але нас уже стільки дурили, що вірити доводиться тільки собі, — каже пенсіонерка. — За радянських часів ми з чоловіком назбирали 9 тисяч карбованців, що вони зайві були? Все «згоріло». І тепер два свої нещасні вклади забираю з такими проблемами.

З Ніною Миколаївною під банком ще близько двох десятків пенсіонерів. Поки чекають своєї черги, розважають новоприбулих:

— А хто останній?

— Я прийшов о п’ятій ранку і був тридцятим, воно вам треба?

Запитую: «Чому не реєструвалися по телефону, щоб не стояти вночі під банком?»

— А ви самі спробуйте додзвонитися! Ніхто трубки не бере. Перевантажена лінія, — хором парирують вкладники.

Молодша жінка в кокетливому капелюшку додає: «Я змогла додзвонитися о дев’ятій ранку, але мені сказали, що починають працювати тільки з десятої, і ніхто зараз мене записувати не буде. Коли я передзвонила через годину — лінія мовчала».

— Я був зареєстрований по Інтернету, учора зателефонував у банк, і мені сказали, що мене в черзі не виявилося. Сьогодні з другої ночі простояв, щоб мене відправили на 23 грудня, — розповідає пенсіонер Микола Ілліч. — Хочу повністю закрити вклад і більше ніколи не зв’язуватися з такими конторами бандитськими.

За півгодини до банку запускають двох осіб. Співробітниця «Родовіду» спочатку, було, вийшла, щоб роз’яснити людям, які документи необхідно мати при собі, але, побачивши фотоапарат, швидко зникла за скляними дверима банку. Поговорити з кимось із банку кореспондентам «Голосу України» так і не вдалося.

А от дві продавщиці, які працюють неподалік, поскаржилися нам на юрбу біля магазину. Кажуть: «Вкладники закривають вхід і вивіску, а на всі їхні прохання відійти, починають грубіянити. Наші постійні клієнти вже телефонують і запитують: «Вас не обікрали? А то вже поширюються чутки, що магазин пограбували, а це свідки зібралися».

До слова, станом на вчорашній день в Родовід Банку зареєстровано 60 384 вкладники, переведених у фінустанову з Укрпромбанку.

На зазначений момент переоформлено 17 870 договорів на загальну суму 489 600 гривень. Родовід Банк запевняє, що всі вкладники Укрпромбанку, переведені в «Родовід», одержать високоякісне обслуговування й можливість доступу до своїх коштів.

Нагадаємо, що раніше тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина закликав колишніх вкладників Укрпромбанку не панікувати й додержуватися дисципліни. «Я думаю, що проблем ні в кого з цим не буде, бо позиція держави — врятувати вкладників», — наголосив Щербина.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Зареєструватися тепер можна й з допомогою мобільного телефону, відправивши sms на короткий номер 10919. Формат sms-повідомлення має бути такий: ідентифікаційний номер платника податків.

Після обробки sms-повідомлення клієнт одержує інформацію про час і місце обслуговування або причину, з якої він не може бути зареєстрований. З одного телефонного номера не приймається більше двох sms-повідомлень. Вартість послуги така само, як і у звичайної sms-ки.