Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 14-й тур. 21—22 листопада.

«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 3:0. Голи: Мілевський, 45, 54, Ярмоленко, 61. На 4-й хвилині Фернандіньйо не реалізував пенальті (пробив повз ворота).
«Динамо»: Шовковський, Єременко, Юссуф, Алмейда, Маграо (Несмачний, 81), Вукоєвич, Михалик (Бетао, 87), Нінкович (Гіоане, 72), Ярмоленко, Шевченко, Мілевський. Тренер — Валерій Газзаєв.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Іщенко, Ракицький, Рац (Кобін, 63), Гюбшман, Гай (Ілсіньйо, 62), Фернандіньйо, Жадсон (Гладкий, 68), Вілліан, Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Попереджено: Фернандіньйо, 40, Ярмоленка, 48, Іщенка, 50, Маграо, 63, Ракицького, 73, Юссуфа, 84, Вілліана, 84.
Рефері — Швецов (Одеса).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 14 500 глядачів. 11 градусів.
«Ворскла» — «Оболонь». 3:2. 2 700 глядачів. Рефері — Жуков (Донецьк). Голи: Чеснаков, 4, Безус, 21, Маркоскі, 73 — Рожок, 72, Малиш, 90+3.
«Таврія» — «Закарпаття». 3:2. 3 700 глядачів. Рефері — Зубарєв (Донецьк). Голи: Ідахор, 10, Любенович, 41, Ковпак, 90+2 (п). Вилучено Карамушку («Таврія», 51, друге попередження).
«Металург» Д — «Арсенал». 3:0. 1 500 глядачів. Рефері — Шандор (Львів). Голи: Мгуні, 16, Димитров, 64, Мхітарян, 90+1.
«Металіст» — «Зоря». 2:0. 14 000 глядачів. Рефері — Шмигельський (Львів). Голи: Коельйо, 75, Олійник, 81.
«Чорноморець» — «Металург» Зп. 0:0. 4 200 глядачів. Рефері — Сіренко (Сімферополь).
«Кривбас» — «Карпати». 1:2. 2 000 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Бартулович, 27(п) — Голодюк, 6, Кузнецов, 81.
«Іллічівець» — «Дніпро». 0:3. 3 500 глядачів. Рефері — Бойко (Київ). Голи: Селезньов, 65, Чучман, 90+2 (автогол), Калиниченко, 90+4.
Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 9 м’ячів, Коельйо («Металіст»), Селезньов («Дніпро») — по 7.
Матч, яких ще не так уже й багато в нашому чемпіонаті, відбувся в Києві. Все було, мов на замовлення. І погода — сонячна й тепла, і вихідний, і зручний час початку зустрічі. А для «Шахтаря», тренер якого заявив, що все буде гаразд, якщо арбітр не зіпсує поєдинок, узагалі початок — просто цукерка. Вже на другій хвилині Маграо збив у своєму карному майданчику Срну. І Швецов, не вагаючись, вказав на точку. І надалі рефері аж ніяк не виказував симпатій до господарів, а намагався судити те, що бачив. Утім, Луческу пізніше скаже, що, можливо, ліпше б того пенальті взагалі не було. І тоді все розвивалося б за іншим сценарієм.
Після невдачі з одинадцятиметровим «гірники» ще певний час діяли на першому номері. Однак окрім руху вони не запропонували жодних загострень. Натомість кияни поступово додавали й додавали. І в швидкості, і в намаганні організувати колективні дії з загостренням попереду. Ці зусилля принесли плоди. Спочатку на останній хвилині першого тайму і одразу після перерви відзначився Мілевський. І в обох випадках результативні передачі зробив найкорисніший і найкомандніший гравець «Динамо» — Шевченко.
Коли Ярмоленко покарав гостей, перекинувши м’яча у ворота через П’ятова, стало зрозуміло, що кияни перемогу вже не випустять. Хоч до завершення зустрічі залишалося не так уже й мало часу — аж 29 хвилин! Не можна сказати, що «Шахтар» мав вигляд приреченого. Але було добре видно, що це не його день.
Мірча Луческу:
— Прошу вибачення в уболівальників, мені дуже соромно. Давно не бачив такої потворної гри. «Динамо» заслуговує поздоровлень. Господарі витримали перші двадцять хвилин нашої переваги, а потім використовували помилки нашого захисту. Іщенко привіз два голи. Оборона й вихід з неї були дуже поганими. Зіграла роль і розслабленість Ракицького. Я вчора говорив із президентом нашого клубу і сказав, що таке може бути. Всі ці моменти додали впевненості «Динамо». Забивши гол, вони повели свою гру — на контратаках, у цьому вони особливо успішні. Наші футболісти ніяк не відреагували на такі зміни. Але відповідальність несу я. Чекав від підопічних зовсім іншої гри.
Попереду в «Динамо» складна зустріч Ліги чемпіонів. Ми бажаємо динамівцям успіху, то буде внеском у рейтинг країни. Нехай кияни зіграють так само, як проти нас, і в Казані.
Відзначу вправне суддівство. Рефері тримав гру в руках і практично завжди приймав правильні рішення. Судив те, що бачив.
Одне слово, виправдань у нас немає. Ще один момент: ми мали вісімнадцять днів на підготовку, але «Динамо» знайшло супермотивацію, а наші гравці ні. У таких іграх важлива не фізика, а мотивація, бажання. У цих компонентах динамівці нас перевершили. Це головна причина поразки.
Валерій Газзаєв:
— Незважаючи на рахунок, гра була дуже важкою. У нас був не зовсім гарний психологічний стан після поразки від «Інтера» і невдачі збірної України. Але гравці мобілізувалися. Ми гостро контратакували й домоглися важливої перемоги.
— Ви збиралися спочатку замінити Ярмоленка, коли підкликали Бетао?
— Ні, Михалика. Він погано почувався в перерві. Однак Тарас знайшов сили вийти на другий тайм. Він — справжній боєць, справжній мужчина.
— Який відсоток морально-вольових зусиль у цій перемозі?
— Минуло лише два дні після гри збірної. Тому ми тільки відновлювалися, на повну силу не тренувалися. Але домоглися, щоб гравці усміхалися й перейнялися більшою відповідальністю. Сьогодні вони були найвищою мірою професіональні й показали характер. Отак і народжується справжня команда!
Ми втратили до кінця сезону Хачериді (зламав палець на нозі), «Шахтар» — Кучера. На тривалій дистанції трапляються ось такі моменти, але сьогодні обидві команди продемонстрували повагу одна до одної, і вийшло гарне видовище.
— Що відчуває після таких перемог тренер?
— У нього має співати душа. Безумовно, я задоволений, це не рядова перемога. Але бувають і такі матчі, як з «Інтером», коли душевний стан зовсім інший. Справжню радість відчую, коли виграємо національну першість.
...На засіданні Апеляційного комітету Федерації футболу України розглянуто скаргу ФК «Оболонь» (Київ) на рішення Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ від 22 жовтня 2009 року «Про подання першого заступника голови спортивно-медичного комітету ФФУ Попова В. Д. від 7 жовтня 2009 року про факт порушення антидопінгових правил у вигляді використання внутрішньовенних маніпуляцій, який мав місце у футболістів ФК «Оболонь» Лозинського, Леня, Іващенка та Куценка». Апеляційний комітет ФФУ вирішив згадане рішення КДК ФФУ скасувати. Нагадаємо також, що з «Оболоні» тоді було знято три очка, а клуб заплатив штраф 150 тисяч гривень. Тепер усе повернули.
На знімку: під час матчу «Динамо» — «Шахтар».
Фото Павла КУБАНОВА й Андрія ЛУКАЦЬКОГО.