Що потрібно знати, щоб куплений вами мобільний телефон прослужив достатньо довго? Чи можна ввезти телефон з-за кордону, щоб користуватися ним в Україні? Ці та інші запитання стали актуальними для більшості користувачів мобільного зв’язку після того, як Український державний центр радіочастот (або коротко Укрчастотнагляд) завершив формування бази кодів ІМЕІ і таким чином знайшов можливість краще регулювати порядок ввезення та використання радіоелектронних засобів.
Що ж таке ІМЕІ? ІMEІ (Іnternatіonal mobіle equіpment іdentіfіer -міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання) — це п’ятнадцятизначне число, яке є унікальним для кожного мобільного телефону. Код встановлюється заводом-виробником при виготовленні апарата і служить для точної та повної ідентифікації телефону в мережах GSM та UMTS.
ІMEІ включає інформацію про походження телефону, його модель, серійний номера пристрою. ІMEІ може застосовуватись для підтвердження права легально використовувати телефон на території країни, а також для забезпечення непрацездатності крадених телефонів у мережах операторів.
Код записано в пам’яті телефону. Щоб дізнатись ІMEІ телефону, достатньо набрати на клавіатурі *#06#. Також цей номер можна побачити на наклейці під акумулятором телефону, на його упаковці та в гарантійному талоні.
Про те, що зміниться тепер для користувачів мобільного зв’язку, розповів начальник Українського державного центру радіочастот Павло Слободянюк.
— Чому виникла потреба вводити нові правила ввезення радіоелектронних засобів?
— Насправді ці правила вже не такі й нові, вони вже рік працюють. Необхідність дуже проста: ми хочемо забезпечити пересічного громадянина України можливістю використовувати якісні, сертифіковані, безпечні вироби. При цьому ми прагнемо, щоб держава отримувала ті кошти, які їй повинні сплатити.
— Які законодавчі та підзаконні акти регламентують нововведення?
— Імпортери, які ввозять мобільні апарати та будь-які інші радіоелектронні засоби на територію України, мають отримати наш дозвіл. Це визначено законом України «Про радіочастотний ресурс України», який працює з 2004 року. Є також підзаконні акти, які набули чинності в березні 2009 року, — положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв і порядок реалізації радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв.
Протягом майже п’яти років ми шукали різні варіанти виконання вимог цього закону — приміром, маркування апаратів. Боротьба була дуже запекла, десятками наші рішення опротестовувалися в судах. Це не влаштовувало перш за все імпортерів, які вважали, що способи, які ми використовували раніше, дуже ускладнені.
На сьогоднішній день ми розробили сучасний, простий і зрозумілий спосіб, яким чином забезпечити виконання вимог закону. Саме для цього розроблено базу даних кодів ІМЕІ і ці положення.
— Що потрібно знати, щоб не придбати телефон невідомого походження?
— Все просто. Треба під час купівлі перевірити наявність коду ІМЕІ цього мобільного апарата в базі даних Українського державного центру радіочастот. Це можливо зробити за допомогою відправлення СМС на номер 307 або через інтернет на нашому сайті за адресою ucrf.gov.ua/uk/іmeі_base. Це абсолютно безкоштовна послуга.
— Тобто перше СМС, яке має відправити людина при купівлі телефону, на номер 307?
— Я б сказав більше: до того, як купити, людина має перевірити апарат, відправити СМС і отримати відповідь, що апарат міститься в «білому» списку. Якщо покупець цього не зробить, можуть бути проблеми.
— Який вигляд на практиці має ця процедура?
— Вибираючи телефон у магазині, треба перевірити відповідність коду ІМЕІ, нанесеного на його корпус, як правило — на етикетці під акумулятором, на його упаковці та в гарантійному талоні. Якщо вони не збігаються, від купівлі треба відмовитися. Якщо коди збігаються, попросіть продавця перевірити код ІМЕІ, запрограмований у пам’яті телефону, для цього в будь-якого продавця має бути СІМ-картка. Після ввімкнення апарата ви набираєте *#06# — і на екрані бачите 15 або 16 цифр коду ІМЕІ. Звіряєте число з нанесеним на упаковці або в гарантійному талоні. Якщо збігаються, відправляєте СМС з кодом ІМЕІ на номер 307. За кілька секунд вам приходить повідомлення, чи є цей код в білому списку в базі даних Українського державного центру радіочастот. Якщо так, то жодних проблем з використанням надалі в мережах операторів зв’язку через це у вас не виникне. У разі отримання повідомлення про відсутність коду ІМЕІ в базі даних, категорично відмовтеся від його купівлі, незважаючи на всі умовляння та аргументи продавця. Інакше через три місяці після першого підключення до мережі цей телефон буде безповоротно вимкнено оператором.
— Які вимоги з вашого боку до продавців мобільних терміналів?
— Це скоріш не з нашого боку, а боку законодавства. Перш за все, це необхідність надати будь-якому громадянину можливість перевірити апарат, а далі специфічні: вони мають право торгувати тільки тими апаратами, коди ІМЕІ яких є в базі даних, тобто легально ввезеними. Для цього вони повинні, перш ніж виставити телефон на продаж, перевірити наявність коду його ІМЕІ в базі даних.
— А як код ІМЕІ попадає до вашої бази даних?
— Дуже просто. Суб’єкт господарювання, що здійснює реалізацію мобільних телефонів в Україні, повинен звернутися до нас, щоб отримати дозвіл на їх ввезення з-за кордону. Зазвичай це роблять не продавці, а великі оптові імпортери. Ця процедура визначена законодавством. Всі, хто цим питанням займається, її дуже добре знають. На нашому сайті є вся інформація, які саме документи потрібні, щоб отримати дозвіл на ввезення мобільних апаратів на територію України. Після ввезення мобільних телефонів з-за кордону імпортер направляє до Укрчастотнагляду відповідну заявку, до якої додає документи, що підтверджують законність ввезення партії мобільних телефонів, та в електронному вигляді перелік кодів ІМЕІ ввезених телефонів. Протягом 2-3 днів ми ці коди внесемо до бази даних та надішлемо повідомлення про це імпортерові.
— Якщо один-два телефони я везу з-за кордону, яким чином має відбуватися реєстрація ІМЕІ?
— Вам потрібно буде після приїзду на територію України довести, що ви справді ці телефони купили за кордоном і використовуватимете для власних потреб. До речі, і в аеропорту Бориспіль, і на інших вокзалах іде інформація про необхідність внести під час переходу кордону на митних пунктах ці апарати до митної декларації.
Далі ви звертаєтесь або до нашого центру, або до будь-якої регіональної філії Укрчастотнагляду, які є в усіх обласних центрах, із заявою, де зазначаєте коди ІМЕІ цих апаратів. До заяви обов’язково додаєте оригінал митної декларації та копію сторінок закордонного паспорту з відміткою про перетин кордону. Цього нам достатньо, щоб коди ІМЕІ внести до нашої бази.
— Чи всі телефони, які працювали в мережах мобільних операторів станом на 1 вересня, автоматично визнано легальними?
— Так.
— А в чорному списку зараз скільки телефонів?
— Жодного. До чорного списку потрапляють апарати, про які є інформація, що вони вкрадені, а також ті апарати, власники яких протягом трьох місяців не змогли довести, що їх перебування у «сірому» списку неправильне. Враховуючи те, що ми ці «сірі» списки сформували вперше в листопаді, ті апарати, які зараз у «сірому» списку, в чорному з’являться тільки через три місяці. Також у листопаді проходить відповідні погодження та реєстрацію порядок надання до чорного списку Міністерством внутрішніх справ інформації про вкрадені апарати.
— Скільки телефонів зараз у «сірому» списку?
— Йдеться про кілька сотень тисяч телефонів. Це насправді не дуже багато. Якщо брати до уваги, що на сьогоднішній день більш ніж 80 мільйонів записів у базі ІМЕІ, то кількасот тисяч апаратів — це частки відсотка. При цьому ми впевнені, що як тільки абоненти почнуть отримувати повідомлення від операторів про відключення їхніх апаратів через три місяці, «сірий» список перестане збільшуватися.
— Чи є вже у вас дані, як змінилися обсяги продажів після введення нових правил?
— Легально на територію України станом на 16 листопада ввезено 3 мільйони 509 тисяч 090 телефонів мобільного зв’язку. Це та кількість, на яку отримано наші дозволи. Скільки апаратів продано, я не можу сказати, це оцінки ринку, зазвичай вони робляться за підсумками кожного кварталу і року. Але за кількістю офіційно ввезених апаратів ми в чотири-п’ять разів перевищуємо звичайні показники попередніх років. За нашими розрахунками, раніше лише 10-12% мобільних апаратів завозилися легально. На сьогоднішній день ми вважаємо, що за останні місяці не менш як 80-90% апаратів легально ввезено на територію України.
Розмову вів Антон ШУЛЬГА.