Людям з обмеженими фізичними можливостями робота потрібна не лише для того, щоб мати заробіток, а відтак можливість виживати у наш непростий час, а ще й щоб відчувати себе потрібними, щоб мати коло спілкування, яке зазвичай дає колектив.
Але самим таким людям дуже важко знайти роботу. Тому вони і звертаються по допомогу в службу зайнятості.
— Протягом січня-жовтня цього року послугами служби зайнятості в області скористалися 1120 осіб з інвалідністю, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — 284 із них нам вдалося знайти роботу, 46 — залучити до участі в оплачуваних громадських роботах, 68 осіб пройшли професійне навчання за направленням служби зайнятості. А ще для громадян з особливими потребами, які перебували на обліку в центрах зайнятості, тут надавалися профорієнтаційні послуги, для них проводилися різнопланові семінари і тренінги.
Ось, як, скажімо, допомагають у працевлаштуванні людям з обмеженими фізичними можливостями у Рівненському районному центрі зайнятості, де протягом нинішнього року перебувало на обліку 92 інваліди. Тридцять двоє із них отримали роботу на ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», у Державному підприємстві «Комунсервіс-Зоря», ТзОВ «Абсолют-Будіндустрія», Дядьковицькій районній лікарні №2 та інших.
Найкращі умови для працевлаштування та роботи людям з обмеженими фізичними можливостями створено на ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», що у селі Зоря Рівненського району. Тут інваліди можуть працювати відповідно до своїх можливостей, зокрема, й за гнучким графіком. Доставка на роботу та з роботи працівників здійснюється автобусами підприємства. Заробітна плата, приміром, прибиральника — тисяча гривень на місяць.
З метою задоволення потреб підприємства у працівниках спеціалісти центру зайнятості на замовлення адміністрації провели три міні-ярмарки вакансій. На них запрошували людей з інвалідністю, які проживають на території Рівненського району та у місті Рівне. Відтак на підприємстві вдалося працевлаштувати з початку року вісімнадцять людей з обмеженими фізичними можливостями. І сьогодні підприємство може прийняти на роботу прибиральниками територій ще вісім інвалідів.
У службі зайнятості сподіваються, що такий приклад соціальної відповідальності роботодавця підтримають керівники інших підприємств Рівненщини.