Минулої суботи в селі Криві Коліна Тальнівського району на Черкащині врочисто відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку, оновлену школу з дошкільним комплексом та щойно завершену 18-кілометрову дорогу від села до райцентру. У велелюдних заходах узяв участь Президент України Віктор Ющенко.
Оригінальну назву мальовничому селу «подарувала» норовиста річечка Гірський Тікич. Звиваючись поміж вербами та осокорами, вона утворила такі «колінця», що спочатку місцевість, а згодом й поселення почали називати Кривими Колінами. Під час масових перейменувань населених пунктів у «ленінські» та «жовтневі» кривоколінці відстояли географічно-історичну назву села.
— Зараз у Кривих Колінах мешкає понад 600 жителів, — ділиться сільський голова Ольга Дяченко. — Село газифіковане й впорядковане. Сучасного благоустрою ми досягли завдяки односельцю, відомому добродійникові й меценату Володимиру Петровичу Мовчану.
Після 35 років праці в Росії підприємець Володимир Мовчан повернувся до України й зароблені гроші вклав у розвиток рідного села та райцентру Тальне. За його кошти зведено два величні храми Київського патріархату. У Кривих Колінах споруджено пам’ятник жертвам Голодомору 1932—1933 років, упорядковано цвинтарі. Через річку Гірський Тікич, яка розділяє село на дві частини, побудовано 4 мости.
— У нашій школі навчається 125 учнів та 13 дошкільнят, — продовжує Ольга Михайлівна. — Аби створити для дітей якнайкращі умови для їхнього духовного й фізичного розвитку, Володимир Петрович реконструював школу, добудував чудове приміщення для молодших школярів. З ініціативи й за кошти нашого благодійника біля навчально-виховного комплексу споруджено пам’ятник великому Кобзарю. На постаменті викарбувано слова Тараса Шевченка, котрі особливо близькі Володимиру Петровичу: «...У те найкращеє село. У те, де мати повивала, Мене малого...»
На відкриття школи та меморіалу Володимир Мовчан, який є на виборах довіреною особою кандидата в Президенти України Віктора Ющенка, запросив усіх односельців, жителів району та області.
— Пам’ятник Тарасу Шевченку, — сказав на мітингу, звертаючись до його учасників, глава держави, — підноситиме кожного з вас. Він пробуджуватиме національну гордість і гідність, повертатиме історичну свідомість. Кожен повинен згадати й пам’ятати про своїх дідів-прадідів — як вони жили, за що боролись і загинули. Коли заговорить у кожному голос власної совісті, голос роду й свого народу — тоді прийде національне усвідомлення. Тоді ніхто не поставить запитання, чи потрібно витрачати гроші на вшанування замордованих найстрашнішою смертю — Голодомором — мільйонів українців...
У своїй промові Президент України згадав також про «помаранчеві» події 2004 року. Про великі надії, які покладались на лідерів Майдану. Про розчарування і байдужість, котрі згодом охопили чималу частину народу.
— Не судіть жорстоко, — зі щирістю звернувся до черкащан Віктор Ющенко. — Тоді, на Майдані, мені вірилося в те, що люди, котрі стоять у мене за спиною, думають однаково зі мною. Проте, це було не так. Ви пам’ятаєте, яка почалася війна за владу. Вона триває й нині. Ще затятіша й нещадна. Доля незалежності України зараз під більшим ризиком, ніж була 5—10 років тому. Тому я закликаю усіх подумати: не важливо, де завтра буде Ющенко. Важливо, де завтра буде Україна...
Черкаська область.
На знімку: відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку в селі Криві Коліна.
Фото автора.