На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, перебуваючи в Коростені й Овручі на Житомирщині
Під час робочої поїздки на малу батьківщину Володимир Литвин зустрівся з працівниками ВАТ «Коростенський завод хімічного машинобудування». В ході спілкування йшлося, зокрема, про необхідність підтримки вітчизняних виробників. Цей завод був одним із флагманів хімічного машинобудування в СРСР. Колектив налічував близько двох з половиною тисяч працівників. Тепер — майже 500. У відродженні власного виробництва існують серйозні перепони. Пов’язані вони передусім зі збутом готової продукції: послуги фірм-посередників з’їдають левову частку доходів підприємства.
Наступна зустріч — з медперсоналом Овруцької центральної районної лікарні. Голова Верховної Ради взяв участь в урочистій церемонії відкриття нового кабінету сучасного рентгенологічного обстеження. Ця подія має свою передісторію. 2007 року, коли Володимир Литвин приїздив до Овруча, люди нарікали: живуть у зоні радіаційного забруднення, в багатьох проблеми зі здоров’ям, а пройти поглиблене обстеження непросто: рентген-апарат такий старий, що для одержання знімка треба давати дуже велику дозу опромінення, якого тут і без цього не бракує. Розмови про те, що доконче необхідне нове рентгенобладнання, велися давно, але все закінчувалося стандартним: немає грошей. Володимир Литвин пообіцяв тоді особисто втрутитися у вирішення цієї болючої проблеми. Нещодавно до Овруча було доставлене сучасне рентгенологічне обладнання. Коли його встановили, медики запросили главу парламенту на церемонію відкриття. Володимир Литвин завітав також до пологового відділення лікарні, вручив породіллям комплекти для новонароджених. Затим відповів на численні запитання жителів Овруча, які зібралися біля лікарні.
Відверта оцінка процесам, які відбуваються нині в Україні, прозвучала під час прес-конференції. Йшлося, зокрема, про проблеми, пов’язані з прийняттям державного бюджету на наступний рік. Глава парламенту зазначив, що з’явилися нові реалії, які вимагають доопрацювання цього документа. Він нагадав, що автори законопроекту про державний бюджет керувалися новою редакцією Бюджетного кодексу, вето на який не подолано, тому «рішення Верховної Ради України про повернення цього документа в Кабінет Міністрів є логічним, хоча воно й не вписується у норми Бюджетного кодексу».
Окрім того, в бюджеті треба врахувати норми закону про підвищення мінімальних соціальних стандартів. Про цей документ, як відомо, точаться гострі дискусії. Голова Верховної Ради налаштований категорично: нові соціальні стандарти підлягають виконанню. Треба припинити розмови, що їх не можна дотриматися. Якщо влада відмовляється, вона має відповідати за це. Володимир Литвин висловив сподівання, що до кінця року кошти для виконання закону будуть знайдені. Він вважає, що необхідно створити робочу групу для спільного напрацювання проекту держбюджету-2010. До цієї групи, на його думку, мають увійти керівники міністерств і голови профільних комітетів, однак, за його словами, «немає спільної налаштованості і бажання ухвалювати бюджет, бо, зокрема, Партія регіонів стоїть на тому, що перемога їм гарантована, і тоді вони ухвалять власний бюджет держави». «БЮТ і Кабінет Міністрів також не мають серйозного налаштування працювати над бюджетом», — додав він. Керівник парламенту вкотре наголосив, що закон про держбюджет варто приймати зараз, «бо це буде бюджет для країни, інакше після виборів бюджет соціальним не буде».
Голова Верховної Ради визнав, що не бачить налаштованості парламенту на прийняття закону про зміни до виборчого законодавства. «Ми будемо латати виборче законодавство до 17 січня», — дав він прогноз, застерігаючи, що після 17 числа при таких підходах розпочнеться процес кардинальних змін у виборчому законодавстві. Цього, на думку В. Литвина, не можна допускати «ні у правовому, ні в політичному сенсі».
Голова Верховної Ради знову підтвердив свою позицію, що за існуючої виборчої системи годі сподіватися на ефективну владу. Він вважає, що вибори до парламенту за партійними списками можуть змінити склад парламенту лише на двадцять відсотків, а скасування нинішньої виборчої системи дозволило б оновити склад Верховної Ради на 80 відсотків.
Житомирська область.