Сьогодні є реальний шанс повернути відносини України й Росії в русло не просто стратегічного, а історичного партнерства. Про це заявив лідер Партії регіонів, кандидат у Президенти Віктор Янукович, виступаючи на ХІ з’їзді політичної партії «Єдина Росія» у Санкт-Петербурзі, на якому він був присутній як гість. Як повідомляє прес-служба Партії регіонів, серед ключових завдань, які об’єктивно вимагають свого рішення і в Україні, і в Росії, В. Янукович назвав будівництво сучасної ефективної держави на демократичній платформі, зміцнення основ представницької демократії, коаліційні механізми, сильне регіональне самоврядування, становлення незалежної судової системи.
Лідер регіоналів підкреслив, що на перше місце сьогодні виходить проблема створення гнучкого, ефективного виконавчого механізму. І ключового значення у розв’язанні цієї проблеми набуває людський фактор — «кадри вирішують усе».
Серед наступних завдань В. Янукович назвав модернізацію суспільства й економіки, загальну безпеку. «По суті, нам в Україні належить одночасно вирішувати два найскладніші завдання: це післякризова реабілітація країни і глибокі економічні реформи з метою модернізації й підвищення нашої конкурентоспроможності», — заявив політик.
Серед меншого або більшого зла краще вибрати добро
Вийти з формату виборів «за менше або більше зло» і вибрати добро закликає українців кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк. «У вас не так багато виборів, у країни не так багато виборів. Вийдіть, будь ласка, з формату вибору — за менше або більше зло. Адже ми саме так голосуємо? Або менше зло вибираємо, або більше вибираємо. А може, спробуємо все-таки вибрати добро?» — звернувся він до жителів Куп’янська та десяти інших міст Харківської області на мітингу-телемосту, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Готовий торгуватися за пост прем’єра
Кандидат у Президенти Сергій Тігіпко допускає, що зможе стати Прем’єр-міністром у разі перемоги на президентських виборах як нинішнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, так і лідера Партії регіонів Віктора Януковича.
«Якщо мені не пощастить, і я не потраплю в другий тур, то, гадаю, в мене будуть гарні шанси бути Прем’єр-міністром і при президентові Януковичу, і при президентові Тимошенко», — сказав він у ефірі телеканала «Інтер». За словами С. Тігіпка, в такому разі це питання вирішуватиметься між першим і другим туром голосування.
При цьому він допустив, що обидва претенденти — і Янукович, і Тимошенко — можуть звернутися до нього з такою пропозицією. «У такому разі буду торгуватися», — сказав він. Умовою своєї згоди на прем’єрство С. Тігіпко назвав отримання реальних важелів впливу на ситуацію в країні. «Якщо технічна фігура — не піду, якщо важелі — піду», — сказав він.
***
Днями в редакції газети «Демократична Україна» відбулася зустріч правління Української гільдії головних редакторів (керівників) ЗМІ з кандидатом у Президенти України Сергієм Тігіпком. Політик окреслив головні пріоритети державного будівництва у разі перемоги на виборах. Зокрема, він виступає за підсилення президентської вертикалі. «Глава держави має очолювати виконавчу владу», — вважає Сергій Тігіпко.
Під час відвертої конструктивної розмови відбулося обговорення теми поліпшення функціонування інформаційної сфери, а також нагальних проблем економічного та соціального розвитку держави.
Хочуть розірвати карантинне коло...
Продовжити термін карантину у зв’язку з епідемією грипу вимагає лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун. У своєму зверненні кандидат у Президенти звернула увагу на те, що світ охоплює нова хвиля пандемій. Найбільше поширення грипу А/H1N1 зазнали Норвегія, Швеція, Болгарія, Ісландія, Білорусь, Казахстан, Польща, Ірландія та Російська Федерація. Водночас вона висловила обурення щодо дій окремих посадовців та інстанцій, які відповідають у нашій країні за безпеку життя і здоров’я наших співгромадян: «Як можна зняти мораторій на проведення масових акцій, як можна відновити навчальний процес, коли, наприклад, у сусідніх Молдові, Білорусі, Росії на сьогодні поширення вірусу набуло високих темпів. Українська влада заявляє про стабілізацію і завершення карантину, тоді як окремі наші сусіди входять тільки у перший епідемічний тиждень. Існує низка доведених свідчень, що Україну очікує нова хвиля епідемії. МОЗ повідомляє, що другу хвилю грипу A/H1N1 в Україні варто очікувати в грудні 2009-го — у січні 2010 року, а буде ще й третя хвиля — восени 2010 року».
Л. Супрун звернулася до всіх громадян України і надалі застосовувати всі можливі засоби безпеки та убезпечити своїх дітей і близьких, а до всіх посадових осіб та інстанцій — з вимогою продовжити термін карантину, щоб «розірвати карантинне коло».
...і зупинити потік нелегальних мігрантів
Всеукраїнську акцію проти нелегальної міграції започаткував лідер ВО «Свобода», кандидат у Президенти Олег Тягнибок.
«За останні роки з України в пошуках роботи виїхало сім мільйонів працездатних українців, а на територію України заїхало близько семи мільйонів мігрантів з країн Африки, Азії та Кавказу, — йдеться у повідомленні прес-служби ВО «Свобода». — Нелегальні мігранти несуть нам хвороби, наркотики, безробіття та перетворюють вулиці наших міст на осередки злочинності та розгулу етнічної мафії».
О. Тягнибок нагадав, що згідно з угодою про реадмісію з Євросоюзом з 1 січня 2010 року Україна зобов’язана приймати до себе сотні тисяч нелегалів з ЄС, які потрапили туди з території України. Ці нелегали будуть утримуватися за наші гроші, і мільярди гривень з бюджету України підуть не на армію, медицину чи стипендії студентам, а на годування нелегалів.
«1 січня 2010 року може стати чорним днем для України, коли наша земля перетвориться на всеєвропейський відстійник для нелегалів, — наголосив О. Тягнибок. — Ми вимагаємо розірвати угоду про реадмісію, прийняти новий закон про громадянство та перекрити канали нелегальної міграції».
Ліві за диференційований податок
Блок лівих і лівоцентристських сил запровадить диференційований податок з доходів фізичних осіб. Про це на прес-конференції у Львові заявив лідер Комуністичної партії України, кандидат у Президенти від об’єднаних лівих сил Петро Симоненко.
«Ми контролюватимемо надприбутки і введемо для тих, хто сьогодні ось так використовує свої можливості, диференційовану шкалу податків. Не так, як сьогодні — всі по 15% платять податок на доходи. Адже його запровадили ті ж самі олігархи у Верховній Раді», — наголосив лідер комуністів.
Петро Симоненко пояснив, що його передвиборна програма передбачає диференційоване оподаткування прибутків громадян залежно від величини їхніх доходів. «Одна справа — людина тисячу гривень отримує, і в неї там 5—6% повинен бути прибутковий податок, а той, хто 100 тисяч отримує, — буде 70% сплачувати. Так, як і в Європі робиться», — зазначив Петро Симоненко.