Комітет з питань соціальної політики та праці провів «круглий стіл» на тему «Репрезентативність організацій роботодавців та працівників у відповідності до стандартів Міжнародної організації праці». Учасники заходу — народні депутати України, керівники всеукраїнських об’єднань профспілок і організацій роботодавців, центральних органів виконавчої влади, науковці — обговорили критерії визначення найбільш репрезентативних організацій та законопроект «Про соціальний діалог в Україні».
Законопроект, внесений групою народних депутатів (Василь Хара, Олександр Стоян та ін.), визначає правові засади організації та порядку ведення соціального діалогу з метою регулювання трудових, соціально-економічних відносин, забезпечення соціальної стабільності, розвитку громадянського суспільства. Саме поняття соціального діалогу в проекті закону виписано так: «Це процес визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу, які представляють інтереси працівників, роботодавців та органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, з питань формування та реалізації державної соціально-економічної політики та регулювання соціально-трудових відносин». Передбачається, що соціальний діалог має здійснюватися між сторонами у формі обміну інформацією, консультацій, узгоджувальних процедур, колективних переговорів з укладення колективних договорів і угод. Для ведення соціального діалогу пропонується утворити Національну тристоронню соціально-економічну раду та територіальні тристоронні соціально-економічні ради. За ініціативою сторін можуть утворюватися інші тристоронні органи соціального діалогу — комітети, комісії тощо.
Голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець звернув увагу на те, що сьогодні створено два представницькі органи профспілок, тож говорити, що є повна взаємодія між профспілками, годі. Частина профспілок звернулася до представників влади та організацій роботодавців із пропозицією взяти «тайм-аут» на місяць, щоб врегулювати відносини між профспілками. «Має бути один представницький орган, щоб була ясність», — наголосив депутат.
За словами народного депутата України Михайла Папієва, Міжнародна організація праці вважає, що критерії визначення репрезентативності організацій роботодавців та працівників не повинні мати лише кількісну природу, а й враховувати їх вплив, незалежність та здатність мобілізувати працівників, галузеве та географічне охоплення діяльності. Депутат пообіцяв, що пропозиції від соціальних партнерів буде враховано під час підготовки законопроекту до другого читання.