Футбол. Либонь, неможливо швидко забути невдачу збірної України в поєдинку проти греків на «Донбас Арені». Вболівальників продовжує хвилювати питання: чому так сталося?
Кореспондент «Голосу України» одразу після матчу в Донецьку запитав про це та інше безпосередніх учасників події.
Анатолій Тимощук, півоборонець збірної України та мюнхенської «Баварії»:
— Поразки від греків ми зазнали не сьогодні. Весь негатив накопичувався якимись часточками й тепер вилився от у такий результат. Гадаю, що греки зіграли в хитріший футбол, чого ми від них не чекали. Можливо, чогось забракло в центрі поля. Мені, наприклад, не вистачало Андрія Вороніна, з яким ми провели не один матч разом.
Головна наша проблема полягала не в реалізації, а в усіх компонентах гри. Відборі, пресингу і потім уже в реалізації. Греки нічим не здивували нас, ми знали, як вони діятимуть, але не змогли протиставити їм свою гру. Однак вважаю, що потенційно ми сильніші за греків. Та ми програли, а вони йдуть далі. Така доля.
Дмитро Чигринський, оборонець збірної України та «Барселони»:
— Як і очікувалося, збірна Греції зіграла у свою гру від оборони. Навіть не знаю, яка ще команда отак чітко вміє дотримуватися обраної тактики. Причому от уже скільки років поспіль — вісім, якщо не більше. Вони сильні навіть не обороною, а організацією оборони. У нас винуваті всі. Навіть ті, хто сидів на лаві запасних.
— І все-таки, чому нам не вдалося пройти грецьку команду?
— Зараз важко казати про причини поразки: десь, може, перевантажили нас, недоналаштували... Можна придумувати різні варіанти, але результату однаково немає. Ми на два роки залишилися без великих серйозних справ. А якщо врахувати, що наступна фінальна стадія Євро відбудеться в нашій країні, то нас чекають тільки товариські матчі.
— Чи стануться зміни в складі нашої команди найближчим часом?
— Як на мене, не варто рубати з плеча. Команда провела добре відбір, і через таку навіть прикру поразку нема рації щось міняти. Зараз головне, щоб наші клуби прогресували, добре виступали на міжнародній арені, щоб у наставників збірної був вибір кандидатів до національної команди.
Тепер слово фахівцям.
Мірча Луческу, тренер «Шахтаря»:
— Складно пройти через такий момент, який пережила збірна України. Я розмовляв із хлопцями. Гравців оборони навіть поздоровив із тим, що вони не пропустили в останніх п’яти іграх практично жодного м’яча. Шкода, але що сталося на «Донбас Арені», те вже сталося. Проблем було більше не в обороні, а в атакуючих діях української команди.
Футболісти не знаходили оптимальних варіантів, щоб розкрити оборону суперника. Греки добре оборонялися, діяли компактно. Гравці атакуючого плану збірної України нічого не змогли зробити з потужними, фізично міцними футболістами збірної Греції.
Мені дуже хотілося, щоб гравці «Шахтаря» взяли участь у чемпіонаті світу.
Олег Саленко, екс-форвард київського «Динамо», збірних України та Росії:
— Вважаю, що деякі гравці не виконали елементарну установку на цей матч. У нас в команді, крім Шевченка, взагалі немає нападників, які могли б загострити гру біля воріт суперника. Просто не було як такого влучного наконечника. А футбольна дисципліна — серйозна річ. У матчі з греками в нас не було ігрової дисципліни.
Греція була більш-менш прохідним варіантом. На жаль, Україна не впоралася з поставленим завданням і залишилася за бортом чемпіонату світу. Думаю, що виконком федерації відправить-таки тренерський штаб у відставку. А головним аргументом буде те, що наша команда програла Греції, яка нижча за рангом.
Стосовно нового наставника, то рядовий іноземний тренер не зрозуміє українського менталітету і не зможе прищепити дух переможців. Отже, потрібний свій...
І такого свого знайшов Анатолій Заяєв, заслужений тренер країни, наставник сімферопольської «Таврії», котра виграла перший чемпіонат незалежної України.
Анатолій Миколайович порадив керівництву ФФУ попросити знов очолити збірну Олега Блохіна.
— Я оприлюдню свою позицію: збірній України потрібні зміни на тренерському містку. Я не хочу в усьому звинувачувати лише Олексія Михайличенка. Однак я не побачив з його боку нічого такого, за рахунок чого ми могли б вийти на чемпіонат світу. Хоча обіграти Грецію наша команда була просто зобов’язана.
Збірній України потрібен Олег Блохін. І я звертаюся до президента ФФУ Григорія Суркіса з проханням подумати над його поверненням до національної команди країни. У нього є авторитет, він злий у хорошому значенні цього слова, ще цілком молодий і голодний до перемог. Саме Олег Блохін повинен готувати наших футболістів до домашнього Євро—2012...
На знімку: у боротьбі за м’яч Лукас Вінтра (на передньому плані) і Андрій Ярмоленко.
Фото Павла КУБАНОВА.