Під час в’їзду до України затриманий колишній генеральний директор державного підприємства «Вугільна компанія «Краснолиманська» (Донецька область) Зиновій Пастернак. Раніше повідомлялося, що СБУ порушила проти нього кримінальну справу за матеріалами перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства, проведеної Міністерством вугільної промисловості України, та оголосила в розшук. «Генерала» звільнили з посади за допущені порушення. Після лікування у П’ятигорську (Росія) Пастернак повертався додому через прикордонний пропускний пункт Успенка. Одразу після перетину кордону його затримали.
Адвокат колишнього директора Ірина Мінченко стверджує, що затримання проходило із грубим порушенням закону. «Ще 10 листопада Печерський районний суд Києва виніс постанову, якою прийняв до провадження мою скаргу на постанову про порушення кримінальної справи стосовно Пастернака Зиновія Григоровича й зупинив усі слідчі дії на термін розгляду цієї скарги, — розповіла «Голосу України» адвокат. — Люди, які затримували мого підзахисного, не надали жодних документів, які обгрунтовували б законність їхніх дій. Я продемонструвала їм рішення суду, на що почула відповідь: «Нам це нецікаво». А як же тоді Конституція?»
За словами адвоката, спочатку екс-«генерала» протримали з 18-ї до 23.45 без складання протоколу. Потім перевезли до приміщення СБУ в Амвросіївці, де також тримали, не оформлюючи затримання офіційно. «В Зиновія Григоровича почав підніматися тиск, схопило серце. Ми викликали «швидку». Лікар приїхав, поміряв тиск, зробив кардіограму і сказав, що потрібно їхати до лікарні. Нас відпустили не одразу, лише після того, як я пригрозила телефонувати в усі інстанції і всім журналістам», — додала І. Мінченко. Пастернака перевезли до районної лікарні, а під дверима палати поставили охорону. Ввечері в середу прибули представники СБУ із Києва, які перевезли колишнього директора до обласного управління служби. На момент підготовки матеріалу до друку правоохоронні органи не прокоментували затримання екс-«генерала». Натомість адвокат затриманого вважає, що на її підзахисного чиниться психологічний тиск.