Днями з військової частини під райцентром Калинівка на Вінниччині відправили залізничний потяг з дев’яти вагонів, завантажених майже 500 тоннами меланжу, — високотоксичного компоненту ракетного палива. Як повідомляв «Голос України», небезпечну рідину доставлять на утилізацію до російського міста Дзержинська. Тамтешня компанія виграла тендер на її ліквідацію. Решту 500 тонн доправлять з Калинівки до Дзержинська у середині грудня.
У шести місцях зберігається меланж у нашій державі. Чому саме з Калинівки вирішили розпочати його утилізацію? «Тут найменша кількість цієї речовини, — каже заступник командувача Західного оперативного напрямку генерал-майор Сергій Ніколаєв. — З невеликою кількістю простіше відпрацьовувати всі елементи завантаження й транспортування». За словами генерала, роботи виконували кращі спеціалісти, зібрані з військових частин, де зберігається меланж. Перекачування рідини із стаціонарних ємностей пройшло без нештатних ситуацій. «Як бачите, нічого не згоріло, нічого не пожовкло, — каже генерал-майор. — Не було завдано шкоди довкіллю. Тим більше жителям Калинівки».
Прапорщик Олександр Канюка — один з тих, хто виконував роботи із завантаження цистерн. У частині служить 11 років. Каже, що за цей час декілька разів доводилося перекачувати меланж з цистерни в цистерну. «Хоч як герметично не була б закрита ємність, все одно процес випаровування відбувається. Внаслідок поєднання повітряної суміші й меланжу утворюється азотна кислота й окиси азоту. Ця агресивна речовина роз’їдає горловини цистерн. Щоб ліквідувати корозію, доводилося відкачувати меланж і зачищати сліди пошкодження».
Координатор проектів ОБСЄ в Україні Любомир Копай каже, що ОБСЄ ще жодного разу не фінансувало такий масштабний проект утилізації меланжу. В Україні одні з найбільших запасів цієї рідини — 16 тисяч тонн. Більше тільки в Росії. До кінця нинішнього і протягом наступного року заплановано утилізувати три тисячі тонн меланжу. А решту?
— Є сигнали, що країни-донори готові й надалі фінансувати виконання таких робіт, — зазначає пан Любомир Копай. — Ще більше їх підштовхне до цього вдало виконана операція із завантаження, транспортування й утилізації цієї рідини на першому етапі. Це як сигнал до того, що з вашою державою можна й далі успішно працювати. За попередніми розрахунками, за три-чотири роки з України можна вивезти всі запаси меланжу.
 
Вінниця.
Коментар
Олександр Домбровський, голова Вінницької ОДА:
— У нас в області стало менше ще на одну точку потенційної небезпеки. Наприкінці листопада військові вивезуть на утилізацію боєприпаси із ще однієї частини, що знаходиться біля райцентру Гайсин. Торік ліквідували базу авіаційних бомб у військовій частині у Жмеринському районі. Разом з тим на території області залишається ще одна больова точка — 48-й арсенал озброєнь, де небезпечних більше, ніж у сумнозвісній Новобогданівці. Уже ведемо переговори з Міноборони про їх утилізацію. Дискусії з військовим відомством часто бувають непрості, гарячі. Але ми не можемо мовчати, бо йдеться про безпеку значної кількості людей, які мешкають у районі розташування арсеналу. Загалом це приблизно 70 тисяч осіб.