Прогнози — річ невдячна. І не тільки в політиці, а й в природі. Пригадується: на початку року в перших числах листопада прогнозувалися морози і снігопад. Однак, як бачимо, зима все-таки не поспішає постукати у наші оселі.
Щось подібне відбувається і у політиці. Ще донедавна деякі соціологічні компанії вперто нав’язували громадянам думку лише про двох лідерів електоральних симпатій, які, мовляв, і вийдуть у другий тур виборчих перегонів. Але... З’ясувалося, що не так усе просто. На початку тижня свої дані оприлюднив центр «Соціополіс». Щоправда, своє дослідження він провів лише у містах, у яких проживає понад 100 тисяч осіб. І що ж? Поки що збирається прийти на вибори 84 відсотки опитаних. Але — зверніть увагу — третина й досі не визначилися зі своїми уподобаннями.
Чи не тому політична боротьба починає щодалі загострюватися? На початку тижня народні обранці зареєстрували проект постанови про висловлення недовіри уряду Юлії Тимошенко. Одначе зуміли — за останніми даними — зібрати 173 підписи за відставку Кабінету Міністрів. Претенденти на найвищу посаду в державі Анатолій Гриценко і Арсеній Яценюк вважають, що уряд має «випити свою чашу до дна». Тим більше, на думку фахівців, у бюджеті поточного уже утворилася «діра» у 24 мільярди гривень. Відтак відставка уряду пішла б лише на користь Юлії Тимошенко, яка, мовляв, могла заявити, що їй не дали працювати.
Не підтримує прагнення регіоналів відправити у відставку Кабмін і Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На його думку, у ході передвиборної кампанії не можна обезголовлювати країну. У свою чергу, БЮТ говорить про «змову» Віктора Ющенка і Віктора Януковича, які таким чином хочуть, мовляв, дестабілізувати ситуацію.
Продовжує лихоманити і фракцію «Наша Україна — Народна самооборона». Частина народних обранців продовжують вважати її лідером Миколу Мартиненка.
Ще раз у хибності багатьох прогнозів українці могли переконатися минулої середи, коли збірна з футболу безславно поступилася грекам. Хоча багато колег з інших видань за кілька днів до гри відправляли їхнього тренера у відставку. Не справдилися надії тих, хто прислухався до думки букмекерів, які ставили на нашу збірну.
Отож і залишається думати про те, що означає вислів метеорологів: перемінно, з проясненнями, місцями — опади.