Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук та керівники районів Рівненщини звернулися до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з проханням терміново втрутитися в ситуацію з катастрофічним недофінансуванням місцевих державних адміністрацій. Адже для забезпечення функцій виконавчої влади в області у державному бюджеті на 2009 рік затверджено видатки, що становлять лише одну десяту частину реально необхідного обсягу. Однак навіть такі мізерні витрати не фінансуються у повному обсязі. Зокрема, за вересень не отримано з державного бюджету на господарське забезпечення 153,6 тис. грн., за жовтень — 279, 9 тис., за листопад — 230, 7 тис. грн.
Це призводить до повного паралічу в здійсненні основних повноважень місцевих державних адміністрацій. Припинені відрядження державних службовців, не фінансуються транспортні послуги, в яких закладена заробітна плата водіїв. Через заборгованість у послугах зв’язку органи виконавчої влади попереджені про наступне відключення від телекомунікаційної мережі, в апараті ОДА зупиняється відправка кореспонденції.
У кошторисах районних адміністрацій немає видатків на облаштування сигналізації, придбання паперу, на друк і виготовлення списків виборців для проведення голосування на чергових виборах Президента України, йдеться у зверненні до Прем’єр-міністра.
Олександра ЮРКОВА.
Рівне.
Прикарпатці та поляки дружитимуть громадами
Офіційна делегація з Івано-Франківська взяла участь у ІІІ міжнародному польсько-німецько-українському конгресі органів місцевого самоврядування, який проходив у польському місті Карпач Любуського воєводства. На ньому обговорювалися і завдання Східного партнерства, позитивна практика польсько-української співпраці, можливість використання коштів Європейського Союзу для реалізації програм транскордонної співпраці тощо. З пропозиціями щодо перспектив польсько-українського співробітництва виступили, зокрема, заступник міського голови Івано-Франківська Зінаїда Федорук та заступник міського голови Старокостянтинова Хмельницької області Віктор Никонишин. Положення резолюції конгресу, які стосуються розвитку молодіжної українсько-польської співпраці, а також положення про поглиблення інституційної співпраці між муніципалітетами двох сусідніх країн будуть направлені на розгляд відповідним міністерствам і відомствам нашої держави.
Дарина НАЗАРЧУК.
Івано-Франківськ.