Учора під головуванням Президента Віктора Ющенка відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони.
На зібранні обговорювали перебіг переговорного процесу між Україною та Європейським Союзом з підписання угоди про асоціацію, включаючи положення про створення зони вільної торгівлі. Також порушувалося питання про заходи з невідкладного поліпшення фінансування Збройних Сил для подолання кризового стану їхньої боєздатності, повідомляє «Українська правда».
Відкриваючи засідання, глава держави зазначив: РНБО повинна самотужки ініціювати розгляд у парламенті питання про фінансування армії. Він повідомив, що уряд на сьогодні профінансував Збройні Сили на рівні 0,75 відсотка від обсягу ВВП. Натомість експерти стверджують, що за фінансування, яке нижче за один відсоток ВВП, у підрозділах Збройних Сил можуть виникати незворотні негативні процеси, підкреслив Віктор Ющенко. «Фактично розпочався процес деградації української армії», — констатував Президент. А дії Прем’єр-міністра та уряду він розцінив як «злочин проти держави та української нації».
«Я переконаний, що РНБО має втрутитися й вийти з окремою ініціативою в парламент щодо невідкладного фінансування, передусім мінімальних запасів продовольства, авіаційного гасу та ще 3—4 позицій, яких потребує сьогодні армія», — сказав В. Ющенко. За його словами, за дев’ять місяців поточного року з армії через низьку зарплатню пішли 2 тисячі контрактників і 200 пілотів.
Президент також запропонував РНБО розглянути в закритому режимі питання про відправку українського контингенту в Афганістан.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).