Я давня читачка і шанувальниця «Голосу України». А цього року передплатила улюблену газету і онуці Вікторії, студентці Миргородського керамічного технікуму, тому що вважаю, що вона в ній почерпне знання не лише для політінформацій, а і знайде багато цікавого і корисного, що зачепить струни її душі.
Зачепить так, як зачепив мене лист в №190 під рубрикою «Монолог Вовочки» — «Поступіться місцем, ветерани».
Хочеться заперечити Валентині К-к із с. Коритне Чернівецької області, котра безапеляційно стверджує, що треба урізати й без того мізерні пенсії працюючим педагогам, які, мовляв, займають місця молодих у гонитві за грошима.
Зрозуміло, кожен міряє на свій аршин. Якщо ця жінка живе в селі, має додатковий прибуток від підсобного господарства, повну родину і забезпечених дітей; якщо для неї робота в школі була другорядною справою, то як вона може зрозуміти вчителів-пенсіонерів, котрі мешкають у місті. Лише комунальні послуги чого ватрі! Галопують ціни на ринках і в супермаркетах...
Багатостраждальні родини краснодонських гірників і бюджетників, переживши багаторічні невиплати зарплат і пенсій, дотепер не можуть вибратися з боргової ями з комунальних платежів.
Бідують і вчителі. Їм урізають зарплати, зменшують кількість педгодин, відправляють у безоплатні відпустки. Знову, схоже, повертаються 90-ті роки, коли в бюджеті не вистачало грошей саме для вчителів, медиків, працівників культури.
Якби ви зайшли до нашої дитячої художньої школи, ви б помітили, яким принадним місцем вона стала для юних талантів завдяки викладачам, серед яких чільне місце посідають ветерани. Це педагоги-художники рідкісної працьовитості, неприборканого темпераменту і запалу. Вони подають приклад дітям, беручи участь у конкурсах, виборюючи призові місця.
Усе, що оточує дітей у художній школі — це творчі знахідки їхніх наставників: директора ДХШ Юрія Шпирка, його колег, випускників і самих учнів.
...І ми не переходимо дорогу молодим даруванням, а навпаки, допомагаємо їм, зокрема, працевлаштуватися за фахом.
Так, у наш колектив прийшли п’ятеро колишніх учнів досвідчених педагогів Єрмілової, Сасевої, Грекової, Чучко.
...Нещодавно у наших вихованців було подвійне свято: за перемогу в Московському міжнародному конкурсі вони одержали дипломи, медалі, каталоги із власними малюнками. Були відзначені й їхні педагоги Алла Єрмілова та Лілія Чучко.
Хіба це не доказ любові до професії, своїх учнів, які відповідають нам взаємністю. І немає більшого щастя, як щодня бачити зачудовані очі дітей, що сяють радістю творчості!
Лілія ЧУЧКО, викладач із 40-річним стажем.
Краснодон
Луганської області.