У похнюпленому юнакові, який ховав очі від слідчого, важко було уявити того, хто разом із старшим братом скоїв наругу над могилами на кладовищі поблизу села Бочаниця Гощанського району. Пом’яте обличчя виказувало у ньому важке похмілля, а кожне сказане слідчим слово довго доходило до свідомості неповнолітнього.

 

— Навіщо таке вчинили? — журячи хлопця, наче власного сина, спробував достукатися до совісті слідчий.

— Бо багато випили.., — видавив той після тривалої паузи.

Але, мабуть, не лише пиятикою можна пояснити таке блюзнірство над пам’яттю померлих, хоча саме вона стає причиною того, що молоді люди, особливо неповнолітні, скоюють вчинки, на які не наважилися б за інших обставин. А коли хильнули добряче, то й море по коліна. Це вже потім, коли «запахне» в’язницею, будуть виправдовуватись і розкаюватись, як ось цей неповнолітній, який ламав хрести і пам’ятники на кладовищі. Працівники міліції затримали його вдома, коли після цвинтарних «подвигів» він рятувався від тяжкого похмілля, перев’язавши голову мокрим рушником, напередодні знятим з хреста на кладовищі...

Загалом же на Рівненщині у нинішньому році зафіксовано 23 злочини, скоєні неповнолітніми у нетверезому стані. Це і завдавання тілесних ушкоджень, грабежі, розбійні напади, викрадення автомобілів і навіть насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом...

— Тривожить і той факт, що у цьому році в області намітилась тенденція до ускладнення криміногенної ситуації у середовищі неповнолітніх —за їх участі скоєно 195 злочинів, що на 15 відсотків більше, ніж торік, — розповідає начальник відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВСУ у Рівненській області майор міліції Віталій Чубаєвський (на знімку). — Чимало з них скоєні нетверезими підлітками. Останнє особливо непокоїть, як і те, що у цьому році зафіксовано 169 випадків появи неповнолітніх у нетверезому стані у громадських місцях, 118 випадків споювання їх дорослими.

Звичайно, це не всі випадки пиятики серед неповнолітніх, а лише ті, що їх зафіксувала міліція. Насправді ж їх набагато більше. На жаль, вже стало звичним бачити підлітків з пляшками пива у громадських місцях (багато з них не вважає це алкогольним напоєм, хоча лікарі думають інакше), не кажучи вже про цигарки, які діти купують у місцях стихійної торгівлі (таких у Рівному чимало) і курять навіть на територіях навчальних закладів. І тут можна дорікати не стільки педагогам, скільки батькам, які переклали виховання своїх дітей на школу, мало цікавляться тим, чим зайняті їх чада у вільний час, дають їм кошти ось на такі нездорові розваги (до речі, у цьому році складено 912 адмінпротоколів про неналежне виконання батьками їхніх обов’язків). Тож скільки б зусиль не докладала міліція для профілактики алкоголізму серед дітей, без зацікавленості у цьому батьків важко досягти відчутних результатів. А підстави для тривоги більш ніж вагомі: серед «клієнтів» міліції є близько сотні неповнолітніх, які постійно вживають алкогольні напої та наркотики.

Якщо деякі батьки пасивні у боротьбі з пияцтвом серед своїх чад, то міліція, за словами Віталія Чубаєвського, це питання постійно тримає на контролі, а у другій половині жовтня провела комплекс профілактичних заходів щодо попередження пияцтва, тютюнопаління серед неповнолітніх. Лише за цей період перевірили більше сорока закладів на предмет продажу спиртного і цигарок неповнолітнім, виявили п’ятнадцять таких фактів. Підприємці, які допустили подібне, будуть заслухані на засіданні міськвиконкому, міліція пропонує обмежити режим роботи їх торгових точок у вечірній час.

Але, на мою думку, під приціл місцевої влади потрапляє «дрібна рибка». Тим часом, в усіх на виду куди вагоміші проблеми, як, скажімо, облаштування питних закладів біля навчальних закладів. Свого часу діяло обмеження щодо розташування їх біля шкіл, коледжів, дитсадків тощо, але після призупинення дії цієї норми закону вони виростають, наче гриби після дощу — і не лише у містах, а й у селах. Тож діти волею-неволею бачать п’яних дядь і тьоть, а дехто з них, зважаючи на малий життєвий досвід, бере з них приклад, і собі прикладаючись спочатку до пива, а згодом і до більш міцних напоїв...

Пригадую, що і у нашій редакційній пошті було чимало листів щодо ресторану «Торнадо» по вулиці Київській у Рівному. Люди обурювались тим, як міська влада могла дати дозвіл на його облаштування по сусідству із дванадцятою школою і технікумом. Вивчивши документи, дійшла висновку, що цей заклад спочатку задумувався як кафе швидкого приготування їжі (тоді діяли згадані мною обмеження у відстанях від навчальних закладів), де не передбачений продаж алкогольних напоїв. Але як сталося так, що цей хороший задум дивним чином реформувався у ресторан, це вже запитання до міської влади Рівного, на яке вона впродовж років не дає відповіді обуреній громадськості. До речі, і працівники міліції не у захваті від такої «метаморфози» потенційного фаст-фуду у ресторан: адже «Торнадо» виправдовує свою назву тим, що тут і біля нього щороку фіксується чимало злочинів і правопорушень. Тож дуже дивно, чому міська влада Рівного закриває на це очі?

 

Рівне.