Співробітника Дніпропетровського відділення Антимонопольного комітету України побили троє невідомих. Інцидент стався, коли той повертався з роботи додому.
— До його безпосередніх обов’язків входить перевірка необгрунтованого підвищення цін на ринках протигрипозних медпрепаратів і продуктів харчування. Таким перевіркам не зовсім раді їх власники-підприємці. Це дає нам підстави вважати, що побиття може бути пов’язане з його професійною діяльністю, — розповів на прес-конференції в. о. голови АМКУ Олександр Мельниченко.
За словами О. Мельниченка, постраждалий одразу звернувся до місцевого райвідділку міліції, проте винних і досі не знайшли. Тому в. о. голови АМКУ написав офіційного листа до міністра внутрішніх справ і голови СБУ з проханням пришвидшити хід розслідування.
Нагадаємо, антимонопольний комітет взявся за перевірку ринків ліків і медпрепаратів протигрипозної групи одразу після того, як ціни на них злетіли у зв’язку з епідемією захворювання в країні. Загалом АМКУ провів 259 перевірок суб’єктів, які виготовляють або реалізовують ліки і спецзасоби.
— За їх результатами розпочато розгляд 88 справ про порушення конкурентного законодавства. Зокрема, в 11 випадках винних уже притягнуто до відповідальності у вигляді штрафів, — повідомив О. Мельниченко.
За його словами, у період розгляду справ ціни на ліки почали знижуватися. Так, оксолінова мазь та амізон одразу подешевшали у півтора разу, а марлеві пов’язки — вдвічі.
— Проте Антимонопольний комітет продовжує розслідування на фармацевтичних ринках. При цьому ми зосередили основну увагу на вітчизняних виробниках ліків та великих постачальниках, цінова політика яких є вирішальною для ринків медпрепаратів в цілому, — зауважив в. о. голови АМКУ.
Крім того, він додав, що ситуація з грипом створила ажіотаж навколо традиційних засобів профілактики інфекційних захворювань. Часник, цибуля та лимони стали для декого «золотими».
— Так, хоча ціна, за якою лимони імпортувалися в Україну протягом жовтня-початку листопада цього року залишалася незмінною, окремі оптові постачальники збільшили відпускну ціну у півтора-два рази. При цьому торговельні надбавки в окремих підприємств досягли 260—300 відсотків, — сказав  О. Мельниченко.
Він також наголосив, що збільшений попит не є підставою для підвищення цін, попередивши, що це є порушенням антимонопольного законодавства, і за спекуляції на суб’єктів господарювання може бути накладений штраф до 10% річного товарообігу.
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.