Раритетне паризьке видання 1876 року із золотим тисненням і золотим зрізом, ілюстроване чудовими гравюрами 1822 та 1823 років відомих французьких майстрів, прибуло посилкою на ім’я директора Дніпропетровської міської бібліотеки з баварського міста Ерланген. До книг додавався супроводжувальний лист: «Шановні пані та панове! Ці два красиві й давні томи байок Жана де Лафонтена належать вашій бібліотеці. Мій батько в 1942 році провів кілька місяців у Дніпропетровську, будучи цивільною особою, і забрав ці книги з собою. Тому я вважаю своїм обов’язком повернути їх у вашу бібліотеку. З дружнім привітом Розмарі Бецнер».
Як з’ясувалося, книги належали бібліотеці Дніпропетровського історичного музею імені Д. Яворницького. Туди їх і передали.
Штампи та екслібриси свідчать, що свого часу вони належали Борису Полю — сину почесного громадянина Катеринослава Олександра Поля, який перетворив провінційний регіон на потужний промисловий центр. Про долю Бориса відомо лише, що він здобув грунтовну домашню освіту (сам факт, що 6—7-річному хлопчикові батьки купили такі коштовні книги французькою мовою, багато про що свідчить). Однак він часто хворів і помер у молодому віці.
На початку минулого століття колекція старожитностей Олександра Поля разом із бібліотекою, яка нараховувала тисячі томів, перейшла музею, але під час війни більша частина їх зникла. Неможливо встановити навіть точну цифру втрат, оскільки пропала й уся музейна документація.
— За всю повоєнну історію нашого закладу ми вперше отримуємо втрачений раритет від приватної особи, причому з її власної ініціативи, — каже директор музею Надія Капустіна. До війни в музеї нараховувалося близько 90 тисяч предметів, на 1948 рік залишилося тільки 33 тисячі.
 
Фото автора.