Учора в Ялті засідала Рада глав урядів СНД, повідомляє прес-служба МЗС України. Також там відбулося п’яте засідання Комітету з питань економічного співробітництва Україно-Російської міждержавної комісії. До порядку денного було включено питання співробітництва в атомній енергетиці, транспорті, авіаційній та космічній промисловості, агропромисловому комплексі, науці і техніці та інші.
Передбачалося, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко обговорить питання оптимізації цін на газ із главою уряду РФ Володимиром Путіним, однак напередодні вона заявила, що в Ялті «газові» питання не обговорюватимуться.
У ці плани Юлії Володимирівни, схоже, вирішив втрутитися Президент України.
Після того як Юлія Тимошенко заявила журналістам, що про вирішення всіх газових проблем вона вже домовилася з Володимиром Путіним, Президент України Віктор Ющенко вирішив у письмовій формі зажадати від свого російського колеги Дмитра Медведєва зміни умов газового контракту, у противному разі пообіцявши влаштувати Європі новий колапс.
«Для української сторони виконання своїх зобов’язань є занадто обтяжливим у зв’язку з низкою неринкових принципів, закладених у згаданих контрактах. За останні три роки базова ціна російського природного газу для української сторони збільшилася майже втричі й сьогодні перевищує середньоєвропейську ціну за 1000 кубометрів, а ставка за транзит російського природного газу по території України залишається незмінною і в 2,5—3 рази нижча порівняно з ціною в інших європейських країнах-транзитерах», — йдеться в посланні українського Президента.
У зв’язку з чим, попередив
В. Ющенко, Росії доведеться або переписати контракт, змінивши ціну на газ, що поставляється Україні, і за транзит палива в Європу, а також скасувавши штрафи за недобір російського газу, або події річної давності можуть повторитися.
Примітно, що цей лист було опубліковано якраз того дня, коли Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зустрічалася в Ялті з главою російського уряду Володимиром Путіним. 
Утім, експерти стверджували, що в четвер газову тему буде обов’язково порушено за зачиненими дверима. Тим більше, після листа Віктора Ющенка. З другого боку, більшість політологів упевнена, що напередодні виборів та з огляду на вкрай політизовані стосунки між двома президентами Росія навряд чи погодиться задовольнити побажання Віктора Ющенка. Сумніваються фахівці і в тому, що за погрозами настануть якісь конкретні дії.