Ранкове засідання 19 листопада
На початку засідання народні депутати заслухали доповідь першого заступника міністра економіки Анатолія Максюти, який представив урядовий проект державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. 
За його словами, в країні у третьому кварталі намітилася тенденція до виходу з кризи, зокрема, зросли обсяги виробництва, зменшилося безробіття. А. Максюта поінформував, що наступного року уряд має намір надати підтримку підприємствам, попит на продукцію яких цьогоріч зменшився. Передусім йдеться про автопром, машинобудування та будівництво. Також, незважаючи на нинішнє істотне скорочення рівня ВВП, на 2010 рік уряд прогнозує його збільшення на 3,7 відсотка. Серед інших пріоритетних напрямків розвитку — підвищення купівельної спроможності громадян. Щоправда, це неможливо буде втілити, якщо не змінити рівень інфляції та не зробити доступнішим кредитування. Крім того, уряд задекларував низку кроків з проведення структурної модернізації промисловості і стимулювання експорту, приріст якого прогнозується на рівні 9,2 відсотка.
Однак парламентарії жорстко розкритикували представлену навіть не членом Кабміну, за порожньої урядової ложі, програму. Представники Партії регіонів, зокрема, наголошували, що оскільки в її основу покладено нереальні економічні показники, то й втілення її в життя в принципі неможливе. До того ж з’ясувалося, що Комітет Верховної Ради з питань економічної політики цей документ на своєму засіданні навіть не розглядав. Як зауважив у своєму виступі народний депутат Павло Жебрівський («НУ—НС»), складається враження, що уряд не очікував на ухвалення програми розвитку країни. Яскраве свідчення цього — відсутність під час розгляду міністра економіки. А. Максюта пояснив відсутність урядовців у Верховній Раді тим, що вони беруть участь у саміті керівників СНД. Як наслідок, проект програми підтримали лише 192 народні депутати (149 — БЮТ, 24 — «НУ—НС», 18 — Блок Литвина, 1 — позафракційний).
Після цього народні обранці шляхом голосування визначилися з розглядом наступних питань, зокрема, проекту держбюджету на 2010 рік та змін до закону про держбюджет на поточний рік стосовно ставок акцизного збору на тютюнові вироби з пропозиціями Президента. Отож Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович оголосив до розгляду проект держбюджету на 2010 рік. За його словами, народним депутатам пропонується ухвалити постанову про схвалення висновків і пропозицій Комітету Верховної Ради з питань бюджету до проекту закону про державний бюджет України на 2010 рік як бюджетних висновків Верховної Ради та відправити їх до Кабміну. А уряд під час доопрацювання проекту закону про держбюджет на 2010 рік має розглянути узагальнені пропозиції народних депутатів, депутатських фракцій та комітетів Верховної Ради до зазначеного законопроекту, уточнити основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2010 рік та внести зміни до відповідних показників проекту бюджету на 2010 рік, внести збалансовані пропозиції щодо врахування положень закону від 20 жовтня 2009 року «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати». Після доопрацювання проекту закону про держбюджет на 2010 рік уряд має подати його на розгляд парламенту у двотижневий термін з дня набрання чинності постанови. Далі народні депутати перейшли до обговорення законопроекту.
Більшість промовців акцентували увагу на тому, що проект бюджету складено на основі неіснуючого Бюджетного кодексу та що він не враховує норми закону про збільшення соцстандартів. Зокрема, О. Лавринович звернув увагу на позицію, яка встановлює, що розміри соцстандартів визначатимуться в рамках можливостей бюджету, а голова Рахункової палати Валентин Симоненко заявив, що під час підготовки законопроекту «уряд проявив повний правовий нігілізм». А оскільки, на думку більшості промовців, поданий документ недосконалий настільки, що комітет його не в змозі поліпшити, то було запропоновано повернути його до Кабміну, щоб він підготував інший. Однак Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович зауважив, що це суперечило б Регламенту. Мовляв, Верховна Рада могла повернути законопроект під час процедури представлення, а розгляд законопроекту в першому читанні такої можливості не передбачає. Отже, віддавши 189 голосів на підтримку бюджету й не ухваливши його, народні обранці згідно з Регламентом були поставлені перед необхідністю розглядати кожну із 1300 поправок. Після того, як народні депутати не змогли дійти згоди стосовно своїх наступних кроків, головуючий оголосив ранкове засідання закритим.
На початку засідання народні депутати привітали з днем народження своїх колег Миколу Катеринчука, Катерину Лук’янову та Андрія Найдьонова.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.