Доки ламаються списи довкола проведення в Україні Євро-2012, у нашій країні якось не дуже помітно один європейський чемпіонат нещодавно уже відбувся — Євро-2009. Тільки не з футболу, а з мотоболу. Втім, мотобол — це і є «футбол на мотоциклах».

Шкода тільки, що й цього разу комісари європейської федерації мотоболу не поїхали далі... селища Вишняки, що поруч з райцентром Хорол на Полтавщині. Чому «й цього разу»? Тому, що у Вишняках позаторік чемпіонат Європи уже проводили. Звісно, про селище це нічого поганого говорити не хочеться: свого часу тут існувала одна з найсамбутніших мотобольних команд Радянського Союзу — «Нива» — власне, колгоспна команда, яка грала у вищій лізі всесоюзної першості. Була й відповідна база. Кілька років тому її «підновили», і ось Вишняки «заявилися» на Європу і навіть двічі ледь не поспіль стали «європейською мотобольною столицею». Що ж, і у 2007-му, і нині чемпіонат континенту, навіть на думку зарубіжних гостей, пройшов вдало, хоча надто широкого розголосу не одержав. Все-таки, не хочу образити Вишняки, але, як то кажуть, село є село...

При цьому всі ніби забули (чи зробили вигляд), що за сотню кілометрів від «Нью-Вишняків» є такий собі обласний центр — Полтава. А у її передмісті — спортивна споруда, яка свого часу вважалася найкращою в Радянському Союзі. Це мототрек, який у 1970 році якраз і було збудовано для змагань високого рівня, в тому числі й міжнародного. До речі, востаннє тут приймали чемпіонат Європи 1982 року. А з початку 90-х мототрек почав занепадати, з часом «розвалилася» й мотобольна команда «Вимпел»...

Відтоді «маємо те, що маємо»: спортивна споруда, яку ще можна «реанімувати», занепадає, а керівники області вже вкотре похваляються, на якому «високому рівні» відбувся європейський чемпіонат на Полтавщині. От би його учасникам зазирнути й у приміські Розсошенці — на полтавський мототрек!

Безгосподарність, яка тут панує, просто вражаюча. Ні, формально господар у мототрека є. Це обласна організація Товариства сприяння обороні України (ТСОУ), але воно жодним чином (принаймні на мототреку) «сприяти обороні» аж ніяк не хоче. Технічні бокси давно «роздані» в оренду різним фірмочкам, натомість жодної «профільної» діяльності — ні технічних гуртків, ні секцій!

А тим часом українська збірна, яка раніше й комплектувалася великою мірою за ріхунок полтавських мотоболістів, з кожним роком лише втрачає колишні набутки. Як результат — передостаннє місце і в цьогорічному чемпіонаті. В той час як кращими стали росіяни і білоруси, де, певне, не сперечаються, кому має належати той чи інший спортивний об’єкт, а їхніми командами, як і раніше, опікуються не лише федерації мотоболу, а й «оборонне» товариство.

...Уже добрий десяток років ходять «балачки» про те, щоб передати мототрек у комунальну власність міста або області, щоб за рахунок бюджетних коштів відновити цю прекрасну колись базу, організувати її роботу. Тим паче, що за прикладом далеко ходити не треба: достатньо буквально подивитися через паркан, де знаходиться база картодрому «Лтава», яку свого часу вдалося таки порятувати Полтавській міській раді. А от на мототреку чомусь навіть обласна влада «поламала зуби», оскільки віддавати його «добровільно» ТСОУ чомусь не хоче.

 

Полтава.