З початку року понад двісті тонн ковбасних виробів із чотирьохсот, перевірених спеціалістами з контролю якості продовольчих і непродовольчих товарів, було знято з реалізації у Дніпропетровську.
Найчастіше товар «бракували» через відсутність документів про якість і походження товару та недоліки в маркуванні. «Не можна сказати, що вироби були неякісні, але відсутність документів насторожує. До того ж маркування виконано без дотримання нормативних документів. Як правило, не зазначено дату виготовлення», — пояснила заступник начальника Головного управління у справах захисту прав споживачів Ніна Перепелиця. За її словами, до «чорного» списку потрапили виробники з Донецької, Кіровоградської, Харківської, Миколаївської областей і два підприємства з Дніпропетровщини.
Такі само порушення виявили також під час продажу молока і кисломолочних продуктів. А віднедавна в поле зору перевіряльників потрапило і вершкове масло в 10-кілограмових упаковках Андрушівського маслозаводу (Житомирська область). На упаковці адреса підприємства була неповна. Звернулися по роз’яснення на підприємство і з’ясували, що цей завод ніколи не фасував масло по 10 кілограмів. Тепер виробника шукатимуть правоохоронці.
Перевірками охоплено насамперед товари, які мають короткий термін реалізації, тобто дві-три доби, зазначила Ніна Перепелиця, як от м’ясні вироби, кисломолочна, масложирова продукція, а також алкогольні напої — настоянки, наливки. В останніх термін придатності до шести місяців, і вживати пізніше цього строку такі напої ризиковано, оскільки в їхньому складі є фарбники та ароматизатори.