Інвалід першої групи з селища Браїлів Жмеринського району на Вінниччині Надія Пєшкова зі сльозами на очах розповіла про те, що їй довелося пережити, коли дізналася, що в їхньому будинку прописані чужі люди.

 

«Ми б і не знали про це, якби не вибори, — каже Надія Архипівна. — Принесли повідомлення для уточнення даних на вибори, а там, крім наших прізвищ, ще два — Боднарук Ольга та Боднарук Володимир. Хоча живемо у будинку удвох з чоловіком, ніколи нікого не прописували і не надавали на це згоди. Записаних людей знаємо, бо їхній будинок на нашій вулиці, приблизно через п’ять-шість хат. Одразу пішли до них, щоб вияснити, як це так вийшло. Виявляється, для Боднарука це не стало новиною. Каже: я давно знаю про це. Живіть собі, я ж вам не заважаю...»

У Браїлівській селищній раді підтвердили факт прописки сім’ї Боднаруків за адресою вулиця Набережна,8, де насправді мешкають Пєшкови. Надія Архипівна каже, коли почула про це, їй слів забракло. «Я ледве добралася додому, — зітхає жінка, — поміряла тиск — 240, цукор — 26, а в мене вже було два інсульти й інфаркт...» За словами жінки, селищний голова обіцяв з’ясувати, чому так сталося. Минув встановлений ним термін, а Пєшковим ніхто нічого не повідомляв з цього приводу. «Нам є кому залишати хату у спадок, — продовжує жінка. — Маємо сина, онука. Але документи оформлені на мене. Не дай Бог, після таких стресів щось станеться, як можна буде довести в суді, що це будинок тільки наш?»

Раніше Пєшкови мешкали у Вінниці. Надія Архипівна працювала на заводі «Інфракон», її чоловік Анатолій Олексійович — на підшипниковому підприємстві. У 2003 році продали квартиру, купили будинок у Браїлові, за п’ятдесят кілометрів від Вінниці. Власними силами зробили прибудову, розширили площу. Нове помешкання у дуже гарному місці, поруч річка. Тиша навкруги. Це дуже до вподоби жінці. У місті її найбільше дратував шум... І раптом така несподіванка — у будинку прописані чужі люди.

Нумерацію змінили — проблема залишилася

У Жмеринському інвентарбюро, куди звернулася Надія Пєшкова, їй відмовили в ознайомленні з договором купівлі-продажу будинку. Зате у паспортному столі роз’яснили, на підставі чого Боднаруки прописані за адресою вулиця Набережна, 8, тобто в їхньому будинку, — на підставі договору купівлі-продажу. За цією ж адресою оформлені документи на Боднаруків у газконторі і підприємстві електромереж.

— Я була і в цих організаціях, — продовжує Надія Архипівна, — хоч здоров’я не маю, змушена їхати добиватися правди. Кажу, ось мої документи, я живу в цьому будинку, поясніть, як ви могли оформити на мою адресу іншу людину? Відповідають: розберемося, і на цьому край. Все залишається на місці.

Пєшкови звернулися з листом в обласну прокуратуру. Та поки що не отримали відповіді на вкрай заплутане для них питання.

«Не я ж оформляв документи...»

Володимир Боднарук не приховує того, що в нього на будинку значиться номер — вулиця Набережна, 3-Г, а в документах — Набережна, 8.

— Не я ж оформляв документи, — каже чоловік. — Дані надавала селищна рада. А далі займався нотаріус.

Як пояснив пан Боднарук, колись давно вони вже проживали у будинку по Набережній, 3-Г. Потім продали його іншим людям. А через деякий час відкупили. Останній договір на купівлю-продаж датований 28 жовтня 2003 року. «Чому в документі з’явилася нова адреса — вулиця Набережна,8, я не можу пояснити, — каже Володимир Миколайович. — Про це запитуйте в селищній раді, у нотаріуса. Мені видали документ, я ним користуюся. На чужу власність не претендую».

Декілька речень на закінчення

У квитанції про сплату коштів за користування електрикою за вересень ц. р. справді значиться нова адреса — вулиця Набережна,26. Але все одно записано прізвище не Пєшкових, а Боднаруків. «Зверніть увагу на те, що квитанція оформлена через комп’ютер, — каже пані Надія. — Значить, неспроста енергетики не змінюють ні адреси, ні прізвища. Я хочу, щоб мій будинок був чистий по документах, щоб його можна було продати чи заповісти у спадок...»

 

Вінницька область.

На знімку: Надія Архипівна і Анатолій Олексійович Пєшкови завдяки повідомленню про вибори дізналися, що в їхньому будинку прописані чужі люди.

Фото автора.