«Країна з честю пройде цей іспит»

На волевиявленні українського народу будуть присутні сім сотень спостерігачів із країн-членів Європейського Союзу. Про це повідомив міністр закордонних справ Петро Порошенко. За його словами, більш як 600 представників надішле ОБСЄ. Водночас урядовець поінформував, що група європейських спостерігачів відзначила відкритість і прозорість процесу реєстрації кандидатів, а також відкритість доступу кандидатів до ЗМІ.
«Вибори в Україні привертають дуже велику увагу світової спільноти, і я переконаний, що країна з честю пройде цей іспит», — наголосив Петро Порошенко.
Козаків закликають підтримати Прем’єр-міністра
Отамани українського козацтва Автономної Республіки Крим і Луганської області виступили із закликом до козаків і отаманів півострова та України об’єднатися напередодні виборів довкола Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.
У зверненні представники козацтва, серед яких верховний отаман Луганської області, генерал Міжнародної громадської організації «Українського козацтва «Луга Кій» Валентин Кравченко, а також представник верховного отамана в Криму, полковник Дмитро Родоманцев висловили стурбованість соціально-політичною і економічною ситуацією в країні і заявили, що майбутні президентські вибори стануть такими, що визначать майбутнє України.
У заяві підкреслюється, що «козацтво Автономної Республіки Крим і козацтво Луганщини об’єдналося з Луганською обласною громадською організацією «Наш Президент 2010», яка ставить перед собою мету сприяти розвитку духовного і матеріального добробуту, морального та фізичного здоров’я народу, розвитку країни як демократичної суверенної держави, відродженню козацьких звичаїв і традицій, захисту політичних, економічних, культурних і історичних досягнень України».
Регулюють клани
Представники Блоку лівих і лівоцентристських сил оголосили про намір внести до парламенту закон, відповідно до якого жителі Маріуполя, Дніпродзержинська та Кривого Рогу прирівнюються до постраждалих від техногенних катастроф (таких, як Чорнобильська). Відтак, вони отримуватимуть відповідні пільги та надбавки. Про це лідер Компартії Петро Симоненко повідомив на зустрічі з пресою в Кривому Розі. За словами парламентарія, це потрібно зробити в умовах погіршення екологічної ситуації у промислових центрах.
Кандидат у Президенти також повідомив, що у нього є програма реформування ЖКГ та стабілізації тарифів на житлово-комунальні послуги.
«Сьогодні тарифи регулюють клани, котрі «засіли» в Кабміні, НКРЕ, «Енергоатомі», тому для вирішення питання тарифів необхідно змінювати підходи до системи управління», — наголосив П. Симоненко. Він переконаний, що на оплату послуг ЖКГ повинно витрачатися не більше 15 відсотків сукупного доходу сім’ї, а послуги ці повинні бути якісними.
Соцстандарти у заручниках популізму
Уряд, який має кошти на популістські цілі та водночас не може знайти порівняно мізерні ресурси для підвищення соціальних стандартів, повинен самостійно піти у відставку. Про це під час прес-конференції у Львові заявив народний депутат, представник «Нашої України», Володимир В’язівський.
«Мене дивує, з якою легкістю уряд виділяє кошти на усі потреби, окрім соціальних. Виділено 10 мільярдів на Євро-2012. Водночас, щоб виділити 800 мільйонів на підвищення пенсій, в уряду уже немає коштів. Це політика приниження власного народу», — наголосив парламентарій.
В. В’язівський назвав діючий уряд таким, що «займається соціальним популізмом і водночас не робить нічого, аби підвищити соціальні стандарти». На його думку, єдиний вихід — відставка Кабміну.
«Вигідний» тариф за газ б’є по економіці
У нинішньому році Україна вже заплатили за російський газ удвічі більше, ніж у минулому, а уряд заявляє, що це краща ціна для країни, яку стрясає криза. Про це йдеться в заяві прес-служби Партії регіонів.
«Те, що зупинилася українська хімічна промисловість, і напередодні холодів йдеться взагалі про збереження виробничих потужностей цілої стратегічної для України галузі, — це краща ціна?» — питається у тексті.
Регіонали заявляють, що майже третину державного бюджету й левову частину кредиту МВФ уряд віддав на оплату російського газу, позбавивши в такий спосіб громадян необхідного соціального захисту, а економіку — коштів для антикризових заходів.
У політичних опонентів БЮТ постає запитання: для кого така ціна краща? Адже Україна не просто заплатила за газ удвічі більше грошей, ніж торік. За укладений Ю. Тимошенко договір ми заплатили «практично повністю зупиненою хімічною промисловістю, безробіттям, спустошеним бюджетом, астрономічним внутрішнім і зовнішнім боргом, заморожуванням зарплат, пенсій, заниженням прожиткового мінімуму», наголошується у заяві.