Вечірнє засідання 17 листопада

Депутати продовжили розгляд законів із пропозиціями Президента України. Верховна Рада подолала вето Президента на Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає на території зони спостереження підприємств із видобування і переробки уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами» (352 «за»). Глава держави не підписав цей закон, оскільки, на його думку, при прийнятті закону було порушено основні конституційні вимоги стосовно системи оподаткування та порядку стягнення податків, адже єдиним органом, що може регулювати цю сферу, є Верховна Рада України. Натомість нормами закону пропонується надати право Кабінету Міністрів фактично регулювати оподаткування підприємства за добування, переробки уранових руд, операторів ядерних установок та підприємства, які є замовниками її будівництва.
Доповідач від Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Сергій Тулуб стверджував, що норми законопроекту аж ніяк не суперечать установленій законотворчій практиці — актами Кабінету Міністрів України вже регулюється ціла низка платежів і зборів. До того ж, наголосив депутат, в умовах нинішньої фінансово-економічної нестабільності даний підхід може навіть бути виправданим, оскільки надає можливість оперативного усунення перепон у реалізації розробленого механізму управління, розподілу та контролю коштів, передбачених для соціально-економічної компенсації ризику населення. Комітет рекомендував парламентові повторно прийняти цей закон у цілому, відхиливши пропозиції Президента, що й підтримала більшість народних обранців.
Парламентарії також повторно ухвалили Закон «Про приєднання України до Європейської угоди про міжнародне перевезення небезпечних вантажів внутрішніми водними шляхами (ВОПНВ)» (343 «за»). Президент застосував право вето, оскільки той документ, який надійшов йому на підпис, містив лише частину Європейської угоди. А «Правила», які є невід’ємною частиною угоди, на підпис не надійшли. Народний депутат Володимир Бондаренко звернув увагу на потребу негайного приєднання нашої держави до угоди. За його словами, за останні роки сталося декілька інцидентів із перевезенням вантажів на внутрішніх водах, зокрема, на Дунаї та в Азовському морі надзвичайно великі аварії із загибеллю більш як десяти кораблів із невідомими вантажами, про які досі нічого невідомо — йдеться про сірку, мазут тощо. Тож будь-яка затримка з входженням нашої країни до того порядку правового регулювання аварій, який встановлено в світі, є небезпечною. А попереду зима, шторми, які бувають на морі. Зрештою закон повторно ухвалено з усіма протоколами й додатками, які буде направлено Президенту України.
Народні депутати також ухвалили за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки літакобудівної промисловості. Цей закон є одним із «антикризових». Промовці наголосили на необхідності підтримати вітчизняну літакобудівну промисловість, яка спроможна створити тисячі нових робочих місць і в такий спосіб «витягти» з кризи інші галузі. Водночас депутати зауважували, що для виведення всієї економіки з кризи треба налагодити системну роботу в усіх галузях, а не лише в одній.