Футбол. Позавчора на динамівській тренувальній базі в Кончі-Заспі відбулася прес-конференція Олексія Михайличенка (на знімку). Тема розмови і дитині відома — сьогоднішній матч Україна—Греція в Донецьку на «Донбас Арені». Усіх цікавило, як гратиме наша команда у цьому знаковому для неї поєдинку.
Давши високу оцінку суперникові, наставник українських футболістів зауважив:
— Потрібно знайти протиотруту, щоб обіграти цю команду. Тому насамперед ми повинні позбавити греків можливостей для контргри. Принцип — надійна оборона — діє давно. Однак конче необхідно постаратися набагато агресивніше й різноманітніше зіграти в атаці. Це головні тези, котрі маємо втілити в життя в донецькому матчі. До цього й готуватимемося ретельно.
— Скажіть, чому в суботньому матчі залишили в запасі Дмитра Чигринського, довіривши центр оборони Хачериді з Кучером? Чи можливі зміни в цій ланці?
— Тепер, зрозуміло, не зможу оголосити вам стартовий склад на наступну зустріч. З другого боку, пара Кучер—Хачериді в останніх матчах показала високу надійність. І поєдинок в Афінах підтвердив, що наш вибір був правильний.
— За інформацією іспанських ЗМІ, Чигринський нібито працює за індивідуальною програмою, але це не відповідає дійсності?
— Дмитро працює в загальній групі. І взагалі на цьому зборі він не провів жодного індивідуального заняття. У Чигринського немає жодних проблем. А от яка пара центральних оборонців зіграє в Донецьку, сказати не готовий.
— Поясніть, будь ласка, заміну Ротаня на Ярмоленка в столиці Греції.
— Нам здалося, що Руслан, досить упевнено відпрацьовуючи в обороні, все-таки недостатньо добре діяв в атаці. І він не зміг повною мірою виконати те завдання, що було йому доручене. А Ярмоленко, з’явившись на полі, різноманітніше зіграв саме в атаці. Одне слово, показав те, що ми воліли бачити із самого початку матчу. Як на мене, та заміна абсолютно виправдана.
— А як почувається Михалик, котрий в Афінах зазнав ушкодження?
— Нічого серйозного з ним не сталося. Тарас також працює в загальній групі. Ви його побачите на тренуванні після прес-конференції. Там будуть усі наші футболісти, за винятком Ярмаша, який через температуру повернувся до Полтави, та травмованого Ракицького. Але донеччанин гратиме проти греків.
— Футболісти збірної України, які перед матчем із Грецією мали в пасиві по жовтій картці, відіграли «чисто» і мають можливість зіграти в Донецьку. То, либонь, результат роз’яснювальної бесіди?
— Безумовно, про можливу біду наполегливо нагадували нашим хлопцям. Завжди треба не піддаватися емоціям. Футбол — дуже контактна гра, і кожний міг заробити в суботу жовту картку через відмахування, розмови, сперечання, сутички. Гадаю, всі хлопці відіграли в суботу з підвищеною відповідальністю, розуміючи, що це тільки перший матч плей-оф.
— Окремі гравці нашої збірної після завершення першого поєдинку казали, що ось тепер ми ближчі до чемпіонату світу...
— Сьогодні не варто говорити на цю тему. Хоча, враховуючи силу нашого суперника, стиль гри, який він сповідує, хотілося б думати, що тепер ми стали трохи ближчі до виходу на чемпіонат світу. Але, як на мене, нині шанси, як і раніше, рівні: 50 на 50. А майбутнє протистояння з греками можна порівняти з фіналом, коли все залежить від одного матчу. У цьому зв’язку нам дуже потрібна підтримка вболівальників. Сподіватимемося, що вони й справді стануть нашим дванадцятим гравцем.
— У попередніх невдалих для нас плей-оф збірна України вдома незмінно грала внічию. Цей факт вас не тривожить?
— То історія. Ми намагаємося не дивитися назад, а тільки вперед. Так, у нас є досвід плей-оф — такий, який він є. І його, безперечно, потрібно враховувати. Але в жодному разі на нього не рівнятися. Тим паче, що все рано чи пізно закінчується. І ми сподіваємося перервати цю невдалу серію вже найближчої середи.
— Чи готуєтеся до серії післематчевих пенальті? То, можливо, будете їх спеціально відпрацьовувати на тренуваннях?
— Не будемо. Щоб їх навіть до себе не «принадити». Як кажуть, поки не придбав таблетки, не боліла голова. Не хотілося б доводити справу до пенальті. Але не можна повністю відкидати такий варіант. Треба бути готовим до всього. Однак ми налаштовуємося виграти цей матч в ігровий час...
Фото Євгена КРАВСА.