У поле зору правоохоронних органів Луганщини потрапила діяльність третейських судів, послугами яких користувалися «фахівці» з нерухомості та земельних ділянок. Незаконні рішення судів не раз ставали предметом пильного вивчення слідчих органів. Одну з таких шахрайських груп нещодавно викрили співробітники Управління СБУ в Луганській області.
Ще коли Олег працював дільничним інспектором міліції, він звернув увагу на приватні будинки, в яких жили самотні люди похилого віку й ті, хто зловживає алкоголем. І йому спало на думку, що коли добре продумати й виконати справу, то на старих та алкоголіках можна добряче нажитися. Так сталося, що незабаром Олег був змушений залишити органи внутрішніх справ. Точніше сказати, його звідти звільнили з негативних мотивів. Але це колишньому дільничному було тільки на руку. Незабаром він став третейським суддею, можливості якого відкривали пряму дорогу до здійснення задуманого проекту. Тепер Олег реально міг прибрати до рук чужі будинки разом із ділянками. Власне, нічого нового він не вигадав. Подібні кримінальні схеми існували й до нього, але тут йшлося про конкретні схеми, яким треба було дати луганську адаптацію.
В основі таких схем нерідко лежать фіктивні позови з надуманих приводів, які затіваються аж ніяк не заради того, щоб справедливість взяла гору, а щоб заручитися рішенням суду з того чи іншого питання. Суть третейської справи, що її вигадав Олег, полягала ось у чому. Згідно з його ідеєю, певна молода особа Клава є відповідачем за позовом іншої молодої особи Марії. Нібито 10 років тому Клава працювала десь на Півночі й одного разу, приїхавши до Луганська, купила будинок. Угоду ніде не оформляла, нікому про неї не повідомляла й навіть не написала розписку. Просто купила й... виїхала з міста. Під час наступного візиту до Луганська багатенька Клава нібито купила ще один будинок і знову з невідомої причини не оформила угоду про купівлю-продаж. Потім, відповідно до сфабрикованої справи, Клава нібито позичила гроші в Марії під заставу куплених будинків. Щоправда, договір застави нерухомості дівчата теж нотаріально не завірили. Тепер Марія через третейський суд вимагала від Клави повернення боргу. А Клава звернулася до того самого третейського суду із зустрічним позовом про визнання за нею права власності на будинки. Але Клава й Марія були подругами, тому одного разу вони випили мирову й підписали угоду, відповідно до якої борг було визнано повністю повернутим. А кредитор, у свою чергу, визнав за позичальником право власності на будинки. «Справедливе» рішення з даного приводу виніс третейський суддя на ім’я Олег. Однак зареєструвати цю явну липу в луганському Бюро технічної інвентаризації шахраї не змогли. Тут викрили хитрість. І тоді Олег придумав інший хід.
Зловмисники домовилися із суддею одного з міських судів Луганської області про видачу виконавчого листа та сфабрикували черговий «документ» про те, що рішення про об’єкти нерухомості приймалося третейським судом саме в цьому місті. Звісно, йдучи до своєї мети, Олегу довелося побігати інстанціями і створити безліч різних документів. У підсумку йому вдалося зробити Клаву власницею двох суміжних земельних ділянок неподалік центру Луганська та продати їх. І, діючи за обкатаною схемою, в тому самому районі третейський суддя оформив право власності на ще один земельний наділ, тепер уже на свою матір, і вдало його продав. Далі справа не пішла, бо на слід групи вийшли співробітники Управління СБУ в Луганській області. Нині учасники афери затримані й чекають на суд у Луганському СІЗО. Предметом пильної уваги слідства буде й діяльність судді міського суду, котрий з якихось причин став співучасником протиправної схеми.
Останнім часом до законодавства України було внесено певні зміни, в результаті чого третейські суди втратили право розглядати спори, предметом яких є об’єкти нерухомості. Але це не свідчить про те, що махінатори не стануть шукати інших лазівок. Тому співробітники СБУ радять вчасно реєструвати право власності в бюро технічної інвентаризації й не зволікати з оформленням спадщини.
Луганськ.