За даними Держкомстату, у жовтні промвиробництво скоротилося на 6,2 відсотка проти аналогічного періоду минулого року; за січень—жовтень — на 26,4 відсотка.

Водночас, нагадаю, що у вересні проти вересня минулого року падіння промвиробництва становило 18,4, а в серпні — 23,3 відсотка. На експертному рівні мало хто сумнівається у тому, що найгірші дні промисловості вже позаду. Поступове отямлення промисловості після першоквартального шоку вже позитивно позначилося і на динаміці валового внутрішнього продукту (попередньо — до 15,9 відсотка за підсумками третього кварталу). Але пере-оцінювати потугу промисловості, як на мене, не варто. По-перше, інвестиції в основний капітал за три квартали скоротилися навіть помітніше, ніж у першому — на 43,7 відсотка. По-друге, поточне покращення роботи на транспорті відбувається ще дуже мляво, а від цього залежать темпи відновлення базових галузей. Нарешті, за відсутності результатів роботи у фінансовому секторі або в охороні здоров’я і без звітності про чисті податки стосовно внеску промисловості у ВВП говорити не зовсім коректно. Тим важливіший висновок експертів Нацбанку, до якого варто прислухатися передусім політикам: ризик падіння ВВП лишається головним у балансі макроекономічних ризиків. Додам, що неабиякий негативний вплив на його кінцеве значення справлятиме торгівля, що пов’язано з кризою споживання.
І про те, що не викликає сумніву. Поступово відновлюється потенціал металургійної галузі й машинобудування (зокрема, військового та енергетичного призначення). Якщо металургія збільшила випуск у жовтні проти вересня на 7,3 відсотка, то машинобудування скоротило відставання з 16 до 1,9 відсотка. У жовтні зупинила падіння добувна галузь, фінішувала з більш як з тривідсотковим «плюсом» хімічна промисловість. Ударником виявився харчопром — 15,7 відсотка.
У четвертому кварталі й темпи падіння промисловості, й динаміка скорочення ВВП уповільняться через низьку базу порівняння, наприкінці минулого року ми мали дуже низькі показники. Різниця між тим, що бачимо, і тим, що на-справді, фігурально кажучи, така, як між натуральною і розчинною кавою.