Ранкове засідання 17 листопада
Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович поставив на голосування пропозицію погоджувальної ради про розгляд у четвер програми соціально-економічного розвитку України та проекту держбюджету на 2010 рік. Таке рішення підтримали 316 депутатів. Парламентарії також вирішили обговорити у четвер, 19 листопада, після розгляду питань про призначення та звільнення суддів законопроекти про державний реєстр виборців та про внесення змін до закону про вибори Президента (317 «за»). Водночас за включення до порядку денного проекту постанови про відкликання з посади Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича, яку внесла група народних депутатів від БЮТ, проголосували лише 177 депутатів. «За» голосували фракція БЮТ і депутати з фракції «НУ—НС».
Потім депутати розглянули і ухвалили низку законів у цілому. Зокрема, про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого 5 листопада 2009 закону «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо повноважень Конституційного Суду України, особливостей провадження у справах за конституційними зверненнями та недопущення зловживань правом на конституційне подання).
Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії), внесений групою народних депутатів із різних фракцій, ухвалено в другому читанні й відправлено на доопрацювання на третє читання. Мета цього законопроекту — приведення окремих статей Кримінального кодексу України та закону «Про телекомунікації» у відповідність до міжнародних стандартів у сфері протидії розповсюдження дитячої порнографії та боротьби зі злочинами, що вчинені з використанням телекомунікаційних мереж.
Ухвалений у цілому проект закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо відшкодування моральної шкоди, внесений депутатами О. Лавриновичем та А. Портновим (281 «за»), пропонує встановити, що приниження честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи може відбуватися також шляхом поширення завідомо неправдивих відомостей. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, статусу особи, якій завдано такої шкоди, характеру та способу поширення завідомо неправдивих відомостей, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування моральної шкоди передбачається враховувати матеріальний стан особи, яка заподіяла такої шкоди.
Парламент підтримав й урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств (381 «за»).
Проект змін до закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення стадій прийняття та порядку оприлюднення актів Національної ради у авторстві депутата-регіонала Олени Бондаренко підтримали 290 парламентаріїв.
Схвалений у цілому законопроект Олега Зарубінського (Блок Литвина) про внесення змін до закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо виплат при народженні та на виховання дитини (327 «за») передбачає встановити постійний (а не щорічний, як практикується сьогодні) рівень виплат на дитину. А також диференціювати виплати на дитину при народженні дитини та виплати на виховання. Суму державної допомоги на виховання дитини пропонується визначити у розмірах прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. Окрім того, в цьому законопроекті уточнюються окремі положення щодо припинення цих виплат (в разі припинення відносин батьківства, опіки чи усиновлення стосовно дитини, на яку здійснюються виплати).
Емоційно бурхливу дискусію в сесійній залі викликало обговорення проекту постанови Верховної Ради про проведення парламентських слухань на тему: «Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації» 2 грудня 2009 року. Автор проекту постанови Ганна Герман (Партія регіонів) заявила, що до неї, як до голови парламентського Комітету з питань свободи слова, нині звертаються регіональні журналісти, стверджуючи, що в їхніх редакціях знову запроваджено цензуру, повернулися «темники», а керівники ЗМІ отримали інструкції — у кожному матеріалі має бути позитив про чинного прем’єра та уряд. Ганна Герман закликала депутатів заслухати інформацію з уст самих журналістів у сесійній залі на парламентських слуханнях. Це викликало обурення у представників фракції БЮТ. Андрій Кожем’якін заявив, що це питання заполітизоване і запропонував перенести парламентські слухання про стан свободи на кінець лютого, коли вже вщухнуть пристрасті довкола президентської виборчої кампанії, та обговорити це питання професійно. Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко закликав колег не переводити дискусію довкола ситуації у мас-медіа у передвиборчу політичну площину. Зрештою, рішення про проведення парламентських слухань таки було прийнято (231 «за»), і вони відбудуться 2 грудня.
У цілому також ухвалено проекти законів про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Поправки до Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу (340 «за), про внесення змін до деяких законів України (щодо розвитку трудової діяльності засуджених (322 «за).
Повторно розглянувши з пропозиціями Президента України, Верховна Рада подолала вето глави держави на законопроект «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».
Водночас депутати не змогли подолати вето Президента на законопроект «Про всеукраїнський референдум» («за» 155) та ухвалити в новій редакцій проект закону «Про державний земельний кадастр» (162 «за).
Не знайшлося у сесійній залі й необхідної кількості голосів для подолання президентського вето на закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо протидії хабарництву».
Депутати привітали з днем народженням свою колегу Олену Кондратюк.