Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного й, водночас, всенародного свята — Дня працівників сільського господарства.
Ємна символіка виразу «Хліб — всьому голова!» найповніше і найкраще передає образну сутність цього свята, справедливо засвідчуючи його життєву важливість та найточніше означаючи історичну світоглядну пріоритетність українського народу.
Це свято є найбільш українським, оскільки праця на землі, вроджена любов і пошанування її, для нашого народу відвічно носили особливий зміст, єднаючи найбажаніші життєві потреби людини та найреальніші її можливості самоствердження. Мудре, мирне, одухотворене хліборобське ремесло стало найправдивішою цивілізаційною властивістю та соціальною характеристикою українського селянина.
Сьогодні ця визначальна генетична ознака корінної верстви нації, на жаль, зазнає відчутного впливу різних негативних чинників, що розмивають єство селянства, стримуючи та видозмінюючи своєю непродуманістю, поспішністю, недалекоглядністю його поступальний розвиток.
Та попри все, навіть у кризовому соціально-економічному стані, з підірваною виробничо-технічною основою, українське село продовжує демонструвати свій потужний потенціал, спрямовуючи зусилля працівників аграрної сфери на виконання поточних та перспективних завдань щодо розвитку агропромислового комплексу України. В умовах обмеженої державної підтримки галузі, завдяки самовідданій праці селян, ефективному науковому забезпеченню в цьому році вдалось одержати добрий врожай зернових культур, забезпечити приріст виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства, закладено основи під урожай 2010 року. Переконаний, багатотрудна, відповідальна й почесна справа відродження селянства і села обов’язково має увінчатися успіхом. Аграрний сектор неодмінно стане однією з найпотужніших складових національної економіки.
У цей знаменний день від усієї душі зичу всім вам миру, добра, благополуччя, справжніх успіхів у справі піднесення українського села, власного благополуччя й процвітання рідної Вітчизни.
Володимир ЛИТВИН.