Завжди приємно усвідомлювати свою правоту. Кілька місяців тому в керівних державних кабінетах ламали списи навколо питання: «скасовувати чи ні експортне мито на соняшник?».
«Голос України» тоді писав, що робити це недоцільно. Не варто, стверджували ми, скасовувати мито лише для того, щоб ще більше збагатити трейдерів, яким вигідно вивозити сільгосп-сировину за кордон. Хоча тоді торгівці на всі лади розповідали про плюси, мовляв, тоді вони зможуть платити за вирощене селянам більше. Але, з одного боку, були шкурні інтереси й ілюзорні обіцянки посередників, з другого — державницька позиція. Аргументи, що врожай соняшнику може втекти за кордон, були набагато переконливішими. Та й навіщо на повну вмикати зелене світло, якщо Україна й з існуючим експортним митом посідає у світі одне з провідних місць за кількістю проданого за кордон соняшнику? Більше того, ми — одні з лідерів за обсягами реалізованої на зовнішній ринок олії. А вивезення насіння загрожує переробним підприємствам сировинним голодом, скороченням робочих місць, зменшенням надходжень до держбюджету. Тоді, напевне, й олія у магазинах подорожчає.
Тож поставало питання: навіщо город городити, робити Україну сировинним придатком. Врешті-решт, проти намірів скасувати мито виступив й парламентський Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин — переміг здоровий глузд.
Тепер правильність прийнятого тоді рішення підтверджують статистичні дані.
Нині соняшник майже зібрано, у підсумку за врожайності 15,8 центнера з гектара господарники отримали майже 6,6 мільйона тонн насіння. Це більше, ніж торік, який також був у цьому плані щедрим.
Приємно відзначити: прогноз виробництва олії в країні у 2009/10 маркетинговому році підвищено до 2,5 мільйона тонн, а експорт — до 2,1 мільйона. Так, її продукування у жовтні нинішнього року перевищило 274 тисячі тонн. Порівняно з вереснем цей показник зріс в 1,95 разу. Сировини не бракує, нині працюють усі підприємства галузі.
Щодо експорту, у жовтні за кордон було продано більш як 194 тисячі тонн олії проти 142 тисяч за відповідний період минулого року.
Незважаючи на існуюче експортне мито, трейдери торгують на зовнішньому ринку і соняшником. Так, з урожаю-2009 експортовано за вересень—жовтень 25 тисяч тонн насіння. Основні імпортери вирощеної на наших ланах стратегічної сировини — країни ЄС, зокрема, Нідерланди — 15,3 тисячі тонн.
Слід зауважити, закупівельні ціни на соняшник всередині країни зростають. Господарникам за тонну вже пропонують 2500—2700 гривень. Торік у жовтні в середньому платили 1410 гривень, у листопаді — 1315 гривень. Високі закупівельні ціни на соняшник стимулюють максимальне його спрямування на переробку на вітчизняних потужностях.
Звідси приємна для споживачів новина: внутрішній ринок і надалі буде заповнено олією «під зав’язку», найближчим часом вона навряд чи істотно дорожчатиме. За даними Держ-комстату, за жовтень літрова пляшка олії, у середньому, зросла в ціні на три копійки.