Президент звернувся з листом до Голови Верховної Ради та народних депутатів, у якому просить розглянути питання про катастрофічне недофінансування Збройних Сил України. Про це вчора на погоджувальній раді поінформував глава парламенту Володимир Литвин. Керманич країни пропонує народним депутатам під час засідання заслухати звіт Прем’єр-міністра й отримати відповідь на запитання: чому кошти, передбачені в бюджеті на армію, не доходили до адресата? Парламентарії зійшлися на думці, що, перед тим як розбиратися з цією проблемою, необхідно почути від Президента прізвище кандидата на пост міністра оборони.
А загалом у порядку денному парламентаріїв на цей тиждень заплановано 90 законопроектів. Це менше, ніж планувалося розглянути минулого сесійного тижня. Однак у новому переліку чимало питань, які залишилися не розглянутими тоді. Як зауважив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин, це свідчить про те, що парламентарії ретельно опрацьовують законопроекти, як того вимагає Регламент.
Ще одне питання, на яке цього тижня Верховній Раді належить знайти відповідь, — чи наявна нині в країні епідемія грипу? На думку представників Партії регіонів, оголошений карантин несумісний із проведенням у нас конкурсу дитячого євробачення, адже він збере представників 13-ти країн, які фактично наражатимуться на небезпеку інфікування. Якщо такий захід не відмінено, то, очевидно, серйозної загрози не існує, підкреслила під час брифінгу народний депутат Ганна Герман. А відтак, карантин можна скасовувати. Торкалися на погоджувальній раді також і питання невиконання урядом закону про підвищення соціальних стандартів. Через це уже нині кожен пенсіонер недоотримає від 75 до 150 грн.,  наголосив Олександр Єфремов. Якщо безчинство триватиме, підкреслив він, Партія регіонів ставитиме питання про недовіру уряду.
*** 
Під час брифінгу Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що парламентарії вирішили розглядати проект бюджету-2010 у четвер вранці. Він припустив, що це питання може спричинити чергове блокування трибуни. Оскільки є певні тривожні дзвіночки. Водночас глава парламенту зауважив, що з розмови із Прем’єр-міністром він може зробити висновок: уряд розуміє, наскільки ухвалення кошторису є важливим для країни.
Володимир Литвин також повідомив, що є 153 підписи за зняття з посади Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича. Підстави для цього глава парламенту назвав надуманими. А отже, втілення задуму нереальне.
Михайло Чечетов, Василь Кисельов.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.