Полтавський окружний адміністративний суд 13 листопада відмовив у розгляді справи активістам громадської організації «Народна армія порятунку» (НАП), які одразу з трьома позовами звернулися до суду щодо заборони Віктору Ющенку брати участь у президентських виборах. Як відомо, НАП звинувачує чинного Президента у зловживанні службовим становищем, оскільки той, мовляв, використовує свою посаду і можливості у передвиборній агітації. «Президент не повинен використовувати адмінресурс, а подати у відставку і йти на вибори як звичайний громадянин», — вважає лідер НАП Олександр Пабат.
Суд вважає, що, по-перше, у цьому випадку «нема конкретної особи, права якої були порушені», а по-друге, справа має розглядатися Київським окружним судом — за місцем проживання громадянина Ющенка. Лідер НАП Олександр Пабат, який і сам балотується кандидатом у Президенти, висловив своє невдоволення таким рішенням суду. На прес-конференції у Полтаві він заявив, що «жодних підстав для перенесення суду до Києва», на його думку, не було. У рішенні судді він вбачає використання «телефонного права» та задіяння адмінресурсу, адже, мовляв, суд прийняв таке рішення одразу після візиту Віктора Ющенка на Полтавщину.
Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.
Полтава.
Економічні поступки в газовому питанні дорого коштуватимуть
Економічні поступки з боку Росії в газовому питанні, про які збирається домовлятися Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко з керівником російського уряду Володимиром Путіним, дуже дорого коштуватимуть українському народу, вважає кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк.
Про це, як повідомили у прес-службі кандидата, він заявив на прес-конференції в Кіровограді. «Оптимізація» відбулася ще в січні поточного року, коли російський «Газпром» отримав найоптимальнішу ціну за свій газ, а Україна змушена сплачувати росіянам за газ шляхом боргових зобов’язань чи то перед Вашингтоном, чи то перед українським Національним банком», — сказав А. Яценюк. За його словами, газова тема використовується українським прем’єром у передвиборних цілях: «Вибори на носі, й треба показати якусь перемогу. Ситуація виглядає так: ми набралися боргів, заплатили росіянам за газ, а перед виборами треба показати, що нам зменшили ціну на 5 відсотків, наприклад. І сказати: це ж велика перемога! А те, що в Європі ціна на газ на 20 відсотків нижча, ніж в Україні, — це нічого».
Уряд не повинен шантажувати шахтарів
«Уряд має не шантажувати шахтарів, якщо не може підвищити їм зарплати, а запропонувати парламенту внести зміни у відповідний закон», — заявив кандидат у Президенти України, лідер Української народної партії Юрій Костенко на радіо «Ера». Так політик прокоментував заклики Міністерства вугільної промисловості до шахтарів добровільно відмовитися від 30-відсоткової надбавки, яка має виплачуватись з 1 січня 2010 року відповідно до Закону «Про престижність шахтарської праці».
«Тільки Верховна Рада, виходячи з аргументації уряду або коаліції, може прийняти остаточне рішення щодо відмови від підвищення шахтарських зарплат, змінивши відповідний закон», — наголосив кандидат. Водночас, на його думку, «парламент навряд чи з цим погодиться». Ю. Костенко наголосив на потребі реформ у вугільній галузі.
За розкрадання бюджету — смертна кара
Кандидат у Президенти, лідер СПУ Олександр Мороз пропонує застосовувати жорсткі санкції — аж до смертної кари — до тих чиновників, котрі розкрадають бюджетні кошти в особливо великих розмірах.
«На жаль, сьогодні інститути влади «кришують» присвоєння народних коштів. І це найстрашніше. Народні гроші привласнюються чиновниками — через відкати ПДВ, через тендерні закупівлі. Ці схеми треба поламати, розділивши бізнес і владу», — заявив, як повідомляє прес-служба СПУ, О. Мороз. Він також пропонує контролювати витрати чиновників, порівнювати їхній рівень життя з реальними доходами. «Політик має жити відповідно до своїх достатків», — впевнений лідер СПУ.
Роздайте патрони, а зброю знайдемо самі
Кандидат на пост Президента Інна Богословська заявила, що її конкуренти на виборах, які вважаються фаворитами перегонів, самі собі створюють «антирейтинг».
«Дослідницька компанія «Кортекс» зазначає, що В. Янукович та Ю. Тимошенко в серпні—жовтні на двох витратили близько 135 млн. грн. Це ще до початку кампанії, а що буде за підсумками виборів, важко навіть уявити. Очевидно, що так звані фаворити президентських перегонів відчувають, як у них з-під ніг іде земля. І продовжують будувати собі пам’ятники, завішувати Україну своїми агітпродуктами, переконувати у своїй неминучій перемозі», — зазначає політик. На її думку, незважаючи на величезний фінансовий ресурс і бажання витиснути конкурентів з ефірів, така стратегія не принесе своїх плодів, повідомляє прес-служба кандидата.
«Люди відмовляються від старих політиків. На одній із зустрічей мені навіть заявили: Інно, роздайте патрони, а зброю ми знайдемо самі, — сказала І. Богословська. — Люди доведені до розпачу, вони шукають нових керівників, здатних кардинально змінити ситуацію в країні».
Лідер «Свободи» готовий відмовитися від демократії
Кандидат у Президенти, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок готовий відмовитися від такої демократії, яка нині є в Україні. «Демократія зараз — це повний хаос і безладдя», — заявив політик у прямому ефірі одного з телеканалів.
В українського війська надлишок польових кухонь
Українське військо укомплектоване польовими кухнями на 200 відсотків від потреби. Таку інформацію, отриману з Міноборони, оприлюднив кандидат у Президенти України Анатолій Гриценко, спростовуючи докір однієї з телепрограм у тім, що він позбавив армію цього спорядження, коли був міністром оборони.
За словами А. Гриценка, у Збройних Силах сьогодні налічується майже 20 тисяч польових кухонь, у тому числі понад 4,6 тисячі причіпних кухонь (на роту). Кандидат роз’яснив, що надлишок польових кухонь не може бути проданий або утилізований. Кожна бригада (полк) у разі надзвичайної ситуації має надати допомогу місцевому населенню, у тому числі — організувати харчування. Таке завдання було поставлено командирам бригад (полків) ще 2006 року, нагадав колишній міністр оборони.