13 листопада 1997 року відбулося перше засідання Центральної виборчої комісії як постійно діючого колегіального державного органу.
Як незалежний державний орган Центральну виборчу комісію утворено у листопаді 1997 року постановою Верховної Ради України — напередодні старту виборчої кампанії з виборів народних депутатів України 1998 року. До створення Центральної виборчої комісії відповідна комісія працювала як підрозділ Верховної Ради України і називалася «Центральна виборча комісія по виборах народних депутатів України». Періодично за дорученням Президії, а потім — Верховної Ради України — комісія одночасно виконувала обов’язки Центральної виборчої комісії з виборів Президента України і, за необхідності, — обов’язки Центральної виборчої комісії з проведення всеукраїнських референдумів.
Розвиток України як демократичної держави потребував інших засад щодо забезпечення її громадянам умов для максимальної реалізації їх виборчих прав. Тож було утворено нову державну інституцію з особливим статусом. У 1998 році Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про Центральну виборчу комісію», яким визначався її правовий статус, основні принципи діяльності та повноваження. З 2004 року закон діє в новій редакції.
Центральна виборча комісія очолює систему виборчих комісій та комісій з референдуму, які утворюються для організації підготовки та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму. Вона також здійснює контроль за діяльністю та консультативно-методичне забезпечення виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, та комісій з місцевих референдумів.
У різні роки Центральну виборчу комісію очолювали Михайло Рябець, Сергій Ківалов, Ярослав Давидович. Нині головою комісії є Володимир Шаповал.
Членів Центральної виборчої комісії поточного складу призначено на посади 1 червня 2007 року.
Забезпечення діяльності комісії у здійсненні нею своїх повноважень покладається на секретаріат комісії.
Протягом своєї 12-річної діяльності ЦВК провела 956 засідань комісії, за підсумками яких було прийнято майже 6,5 тисячі постанов і протокольних рішень. Лише в поточному році кількість проведених засідань наближається до 100, а кількість прийнятих постанов становить 325. «Зросли» ми за цей час і в міжнародному масштабі. Центральна виборча комісія стала членом Асоціації організаторів виборів країн Європи, бере активну участь у її роботі.
Окрім того, комісією укладено угоди про двостороннє співробітництво з Головною виборчою комісією Литовської Республіки, Національною виборчою комісією Республіки Польща, центральними виборчими комісіями Азербайджанської та Латвійської Республік, Російської Федерації, Киргизької Республіки, Республіки Молдова, Національним виборчим бюро Угорської Республіки.
Традиційно постійною та плідною можна назвати і нашу співпрацю з Радою Європи, ОБСЄ та Міжнародною фундацією виборчих систем.
Відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату комісії.