Невеличкий Демидівський район не може похвалитися потужною промисловістю. Тому запровадження бодай найменшого виробництва у районі сприймають схвально, бо це не лише нові робочі місця, а й наповнення районного бюджету. Ось і введення в експлуатацію на річці Стир Хрінницької ГЕС (на знімку), якою опікується ТзОВ «Малий енергетичний комплекс», дало роботу та гідну зарплату п’ятнадцятьом особам, а також надходження до бюджету.
— Якщо торік товариство сплатило до бюджетів усіх рівнів майже 520 тисяч гривень, то з початку нинішнього ця цифра уже перекрита, — розповідає заступник голови Демидівської райдержадміністрації Микола Гусаревич. — При тому, що наш район має лише 4,5 мільйона гривень власних доходів, то 247 тисяч із них — це надходження від ТзОВ «МЕК».
Директор товариства Анжела Мірошниченко розповіла, що Хрінницька ГЕС належить до так званих малих гідроелектростанцій і не є конкурентом ні великим ГЕС, ні атомним станціям. Зате електроенергії, яку вона виробляє, майже вистачає для роботи Рівненської фабрики нетканих матеріалів. Крім того, мала ГЕС підтримує водний баланс на річці Стир, а також у Хрінницькому водосховищі.
До речі, ідея будівництва Хрінницької ГЕС була реалізована ще у 1958 році. Тоді станція забезпечувала електропостачання сімнадцяти колгоспів Демидівського району. Але у 
1977-му припинила виробництво електроенергії — турбіни було демонтовано. Згодом, у 1989-му, поблизу дамби виявили карстові порожнини, через що довелося спустити воду з Хрінницького водосховища. А через рік розпочались ремонтно-відновлювальні роботи, проведено кріплення основи греблі та капітальний ремонт споруд напірного фронту. Виконано також роботи для того, щоб усе-таки відновити роботу Хрінницької ГЕС, яка, зрештою, дала перший струм у лютому 2002 року.
Фото автора.