Уже кілька тижнів екіпаж судна «Іsland of Luck», у складі якого 15 українських моряків, перебуває під арештом у Конго. Команду звинувачують у начебто викиданні за борт кількох пасажирів-нелегалів, один із яких загинув, не допливши до берега. Моряки запевняють: нелегалів на судні не було.
Родичі моряків упевнені, що їхні близькі стали заручниками бізнес-конфлікту між конголезькою компанією та грецьким судновласником. «Мій чоловік ходить у рейси капітаном майже вісім років, — розповіла дружина Рустама Янбаєва Ірина. — Жодного разу не траплялося таких ситуацій. Спілкуємося телефоном із нашими рідними, моряки запевняють, що ніяких нелегалів на судні не було. Капітани кажуть, що нелегали в Африці є завжди. Знаючи про це, чоловік посилив охорону судна. Та й немає резону викидати людей за борт, адже до берега — 30 метрів, «зайців» можна доставити під вартою. Це загальноприйнята практика. Але звинувачення, які висувають нашим морякам, дуже плутані і сумнівні».
Судновласником балкера «Іsland of Luck» (у перекладі з англійської — «Острів удачі»), який ходить під панамським прапором, є грецька компанія. Судно перевозило рис із В’єтнаму до Конго. Після вивантаження продукції отримувач висунув претензії до якості рису і зажадав від капітана компенсувати збитки за частину зіпсованого вантажу — спочатку в розмірі 103 тисячі доларів, потім сума зросла до 180. Страхова компанія судновласника не прийняла підвищені вимоги. На тлі бізнес-конфлікту влада портового міста Матаді отримала заяву місцевих мешканців, які стверджували, що потай проникли на борт судна, де з ними повелися жорстоко: викинули за борт, причому один із нелегалів загинув. Для розслідування справи на берег викликали шістьох членів екіпажу. Назад повернулися лише троє. Капітан Рустам Янбаєв, ще один маріуполець, матрос Валерій Сергєєв, та стюард Олександр Кателюх із Запорізької області опинилися у в’язниці.
Як стало відомо родичам моряків, перший допит проходив як показовий процес: навколо приміщення зібрався натовп місцевих мешканців, які кричали і жестикулювали. За словами дружини капітана, ані адвоката, ані українських та російських дипломатів спочатку не пустили до затриманих. Але після того, як справа набула резонансу, вдалося домогтися переведення затриманих до тюрми столиці Конго: тепер замість камери на шістдесят осіб у них окрема камера. Решта команди чекає на судні. Там поповнили запаси води та їжі.
Днями депутати Маріупольської міськради звернулися до керівників найвищих органів влади із закликом допомогти заарештованим у Конго українським морякам і зробити все можливе для їхнього повернення на батьківщину.