Президентське вето на закон про підвищення ставок акцизного збору на тютюн та тютюнові вироби, яким передбачалося збільшити акцизи на цигарки до 36%, викликало неабияке здивування і у законотворців, і у громадськості.
Автор законопроекту, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олег Ляшко вважає необгрунтованими пропозиції Віктора Ющенка щодо ветування закону. Глава держави назвав серед причин застосування права вето те, що зростання акцизів на тютюн призведе до збільшення контрабанди сигарет, скорочення обсягів виробництва, зменшення надходжень до бюджету та звільнення працівників. Натомість депутат
О. Ляшко навів на прес-конференції інші факти: зокрема, офіційну відповідь Держмитслужби і СБУ, в якій ідеться, що фактів контрабандного ввезення в Україну тютюнових виробів цього року не фіксувалося, натомість зафіксовано 1700 фактів незаконного вивезення тютюнових виробів. А це свідчить про те, що в Україні найнижчі ціни.
Виробництво сигарет, за словами депутата, у 2009 році порівняно з 2008-м справді скоротилося, але лише на 11%, тоді як промисловість загалом по країні впала на 30%. Але водночас, за опитуваннями, падає споживання цигарок, тобто люди почали менше курити.
Мотивацію В. Ющенка щодо зменшення надходжень до бюджету парламентарій вважає цинізмом. «За січень—жовтень 2008 року держбюджет від акцизів на тютюн та тютюнові вироби отримав 2 млрд. 731 млн. грн. За січень—жовтень 2009 року — 7 млрд. 200 млн. грн. Тобто майже на п’ять мільярдів гривень більше. До кінця року від акцизів на цигарки отримаємо близько дев’яти мільярдів гривень», — додав О. Ляшко і зазначив, що кошти від підвищення акцизів заплановано спрямувати на ліквідацію наслідків повені у Західній Україні, утримання закордонних представництв та фінансування Міністерства оборони.
Народний депутат також зауважив, що такі само аргументи лунали і у зверненнях тютюнових компаній до Бюджетного комітету Верховної Ради з проханням не ухвалювати законопроект. Парламент до них не прислухався, а Президент — так. «Це в мене викликає великий подив, — заявив О. Ляшко. — Але, очевидно, президентська кампанія дається взнаки і, за моєю інформацією, за ветування цього закону на рахунки структур, які проводять виборчу кампанію кандидата в Президенти України Ющенка, було перераховано понад п’ять мільйонів доларів США», — заявив народний депутат.
Здивування рішенням Президента ветувати закон «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» висловили і представники громадськості. Зокрема, голова Національної ради з питань охорони здоров’я при Президентові України Микола Поліщук зауважив, що в «Семи ініціативах оздоровлення нації», висловлених В. Ющенком 2007 року на Всеукраїнському форумі «Здоров’я нації», першою з них було зменшення шкідливого впливу куріння на здоров’я населення. Експерт навів невтішні дані: щоденно від наслідків паління помирає 300 людей, від неінфекційних захворювань — 82% людей. Тоді як інфекційні захворювання становлять лише 6% смертельних випадків. За словами М. Поліщука, ветування цього закону не відповідає нормам і принципам євроінтеграції України, оскільки «вся Європа сьогодні бореться за те, щоб повітря було чистим від тютюнового диму».