В Україні проводиться безпідставна кампанія з дискредитації фармацевтичних закладів та їх працівників, заявляють професійні асоціації. Про це йдеться у відкритому листі Президенту, Прем’єр-міністру, Голові Верховної Ради України та секретарю РНБО, підписаному Аптечною професійною асоціацією України, Асоціацією фармацевтичних дистриб’юторів «ФармУкраїна», Асоціацією фармацевтичних виробників України та Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України.
Як зазначають автори листа, під час непосильно великого навантаження на систему забезпечення ліками лунають «емоційні виступи на телебаченні, радіо та в інших ЗМІ, які безпідставно звинувачують фармацевтів у професійній недбалості та свідомому завищенні цін на ліки». «Най-образливіші звинувачення лунають на адресу працівників аптек, які в перші дні спалаху захворювань по дві доби не залишали місця роботи, працювали без вихідних. Під сумнів ставиться їх чесне ім’я», — йдеться у тексті листа.
Його автори не виключають, що є випадки, коли люди зіштовхнулися із зловживаннями та непорядністю, однак висловлюють сумнів, чи є доцільними засобами боротьби з такими явищами тотальні перевірки та огульні звинувачення.
Фармацевтичні асоціації застерігають, що безпідставна недовіра пацієнтів як до фармацевтів і лікарів, так і до лікувального процесу загалом може призвести до вкрай негативних наслідків. «Фармацевтам висувають абсурдні звинувачення у неготовності до епідемії грипу і незабезпеченні заздалегідь стратегічного запасу медикаментів та засобів особистого захисту, — йдеться в листі. — Однак своєчасне створення і постійне підтримання такого запасу є безпосереднім обов’язком держави».
Фармацевти також скаржаться на те, що під час ажіотажного попиту на ліки замість допомоги галузь отримала тотальні перевірки всіма силовими відомствами, Антимонопольним комітетом, Інспекцією з контролю за цінами та Держлікінспекцією. Таким чином працівники аптек змушені витрачати робочий час на майже цілодобове надання відомостей та необхідних документів тим, хто їх перевіряє.
«Внаслідок невиважених дій щодо протистояння епідемії в Україні почалася паніка, яка спричинила ажіотажний попит на медикаменти, — кажуть лідери фармацевтичних організацій від імені 300 тисячної спільноти працівників галузі. — Лише скоординовані та професійні кроки, які зроблені спокійно, без зайвого ажіотажу, непотрібного піару та навали перевірок, допоможуть припинити розвиток епідемії та вилікувати тих, хто захворів».
У прагненні накласти мораторій на перевірки аптек під час епідемії фармацевтичні організації підтримує Український союз промисловців і підприємців. «З початку листопада, коли люди просто штурмом брали аптеки, розкуповуючи препарати, коли багато фармацевтів захворіли самі, пішли масові перевірки. Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, податкова... У галузі — 34 перевіряючі інстанції, і зараз усі вони «під прицілом», — зазначив президент Аптечної професійної асоціації України Михайло Пасічник. За його словами, перевірки унеможливлюють нормальне функціонування фармацевтичних підприємств у надскладних умовах епідемії. «Я не виключаю порушень в окремих аптеках, але ставити під сумнів роботу всієї галузі, заважати їй в складний час показовими, «на публіку», перевірками є безглуздо. Фармацевтичні працівники перебувають у підвищеній зоні ризику та заслуговують на допомогу і підтримку від держави і суспільства», — наголосив він.