Депутати Рівненської обласної ради під час робочої поїздки до Вармінсько-Мазурського воєводства, з яким укладено договір про співпрацю, вивчали досвід польських колег з діяльності національних та етнічних меншин і підтримки органами самоврядування громадських організацій.

Представники Рівненської обласної ради взяли участь у ХХХІV сесії сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства, на якій відбулося обговорення співпраці органів місцевого самоврядування з неурядовим сектором регіону. Тему було продовжено на спільних засіданнях комісій сеймику та Рівненської обласної ради, зокрема щодо вдосконалення системи самоуправління в Польщі.
Багато вражень отримали рівненські депутати під час ознайомлення з життям етнічних українців у Польщі, які шанобливо ставляться до національних традицій. Вони побачили виступи ансамблів художньої самодіяльності в Об’єднанні шкіл з українською мовою навчання в Бартошицях, Гурові Ілавецькому. Водночас депутати зазначили, що діяльність національних меншин має всебічну підтримку влади. Пересвідчилися учасники робочої поїздки і в дієвості Євросоюзу, зокрема у фінансуванні важливих соціальних проектів. Серед таких багато закладів медичного напряму. Тож українська делегація відвідала воєводську реабілітаційну лікарню в Гурові Ілавецькому, територіальний соціально-реабілітаційний центр, центр для обслуговування людей із вадами зору в Ольштині.
Депутати Рівненської обласної ради та сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства підписали план подальшої співпраці.
А ось враження від поїздки голови постійної комісії Рівненської обласної ради з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Дмитра Диновського:
— Мене передусім цікавило питання децентралізації влади, а також ті кроки, які зроблені польською стороною для розвитку місцевого самоврядування. Найбільше вразило, що нормативно-правова база дала можливість Польщі перейти до нової системи управління. І це є інтеграція, входження до Євросоюзу. По-друге, — приємно вразило, як українська діаспора стверджує українську культуру, несе те цінне, що представляє нашу націю. По-третє, — було цікаво взяти участь у засіданні сесії сеймику. Багато корисного почерпнули під час розгляду численних питань діяльності неурядових органів. Це є для нас досить новим, цікавим. У нас, на жаль, взагалі в державі ще немає таких намагань, щоб сповідувати і так потужно розвивати діяльність не-урядових організацій. Я думаю, що перш за все це характеризує входження до європейської спільноти, адже саме ці структури пишуть і реалізують програми, на які Євросоюз виділяє досить великі кошти.
 
Рівне.