Початок тижня (поряд з погіршенням епідеміологічної ситуації) ознаменувався дискусіями про ймовірність запровадження надзвичайного стану в країні. Принаймні ще в понеділок такого розвитку подій не відкидав заступник глави секретаріату Президента Ігор Попов, котрий анонсував можливість проведення засідання Ради національної безпеки і оборони України на цю тему. «Головне завдання понеділка — подивитись, як виконується указ Президента про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу в Україні... Якщо ж ми побачимо, що цей план неможливо виконати з цим менеджментом, цими органами влади, лише тоді може постати питання надзвичайного стану», — сказав він.
Проте цього ж дня секретар РНБО Раїса Богатирьова повідомила, що Президент «не казав, і не має наміру обговорювати питання введення надзвичайного стану в країні», а отже, немає підстав говорити про перенесення дати виборів. Крапку в цій дискусії поставив сам Віктор Ющенко, котрий, повідомивши, що «не гратиметься в карантини або в надзвичайний стан», закликав суспільство прийти 17 січня на вибори, оскільки цього дня визначатиметься доля країни. Здавалося б, дискусію на тему запровадження надзвичайного стану вичерпано, тим паче що одночасно глава держави доручив керівництву областей проаналізувати динаміку поширення грипу та розглянути питання про скасування карантинних заходів у своїх регіонах. Однак після того, як В. Ющенко повідомив про свій намір заветувати закон про виділення мільярда гривень на подолання епідемії грипу, ця тема знайшла несподіване продовження. Зокрема, прес-служба БЮТ поширила заяву народного депутата Сергія Соболєва про те, що «Ющенко та Янукович працюють на роздмухування пандемії грипу для того, щоб ввести надзвичайний стан та скасувати президентські вибори». Мовляв, вони «домовилися між собою», підтвердженням чого є те, що «однією рукою Президент за поданням Партії регіонів та особисто Януковича підписує дірку в бюджеті на цей рік на 8 мільярдів гривень, а на наступний рік — майже на 80 мільярдів гривень і одночасно робить заяву, що не підпише закон про виділення мільярда гривень на закупівлю вакцин та відповідного обладнання, яке врятує життя тисяч людей від пандемії каліфорнійського грипу».
Щоправда, вже в четвер прем’єр Юлія Тимошенко, повідомивши, що провела консультації з парламентськими фракціями про подолання вето Президента, фактично дезавуювала цю заяву, адже без участі представників фракції Партії регіонів подолання вето неможливе. Іншими словами, це означає, що ні про яку змову між Ющенком і Януковичем стосовно «роздмухування пандемії грипу» не йдеться, а має місце звичайна «передвиборна агітація». Втім, так само можемо констатувати, що, на жаль, для України будь-які вибори, а тим паче президентські — це вже надзвичайний стан. Особливо зважаючи, що в наших умовах перемога того чи того кандидата загрожує кардинальною зміною зовнішньополітичного курсу країни. Тим часом наприкінці тижня надзвичайна подія таки сталася. Зокрема, у четвер прес-служба Вищого адміністративного суду повідомила, що «у зв’язку з відсутністю коштів на відправку поштової кореспонденції, оплату послуг, закупівлю паперу і дисків Вищий адміністративний суд України вимушений зупинити свою роботу». Таким чином, поки точилися розмови про можливість запровадження надзвичайного стану, в Україні де-факто запроваджено один з його елементів. Бо як іще розцінювати заяву суду про неможливість виконувати свої функції? Щоправда, враховуючи те, що саме Вищий адмінсуд визначено судом першої та останньої інстанції у разі оскарження результатів виборів Президента, то гроші для його функціонування таки буде виділено. Але саме цей факт найкраще свідчить про те, що країна фактично перебуває на межі надзвичайного стану.