Готові підставити плече

Парламентська фракція КПУ готова голосувати за подолання вето Президента України на закон про виділення мільярда гривень на боротьбу з епідемією грипу, якщо глава держави Віктор Ющенко заветує його.
Про це повідомив кандидат на посаду Президента, лідер КПУ Петро Симоненко під час перебування на Чернігівщині в ефірі одного з телеканалів. За його словами, комуністи готові повторно підтримати документ про спрямування мільярда гривень  на боротьбу з епідемією грипу, запропонований урядом. «Ми голосували і ще раз проголосуємо за виділення мільярда для протидії епідемії грипу», — сказав П. Симоненко.
Будується нова політична сила
Кандидат у Президенти України Сергій Тігіпко на прес-конференції в Донецьку заявив, що найближчим часом його політична сила буде створена на базі Трудової партії України, повідомляє УНІАН.
За його словами, проведення з’їзду планувалося ще 7 листопада, але на заваді став введений у країні карантин. «Думаю, що закінчиться цей наш карантин — проведемо з`їзд: треба виходити зі зміною програми, статуту і назви», — пояснив С. Тігіпко. На запитання, на базі якої політичної сили буде створено його партію, кандидат відповів: «Швидше за все, це буде Трудова партія України, ніякого особливого секрету немає. Нині ми опрацьовуємо назву, є кілька ідей».
До травня терміналу не буде
Кандидат на посаду Президента України Арсеній Яценюк вважає, що висновок про доцільність спорудження вугільного терміналу в Севастопольській бухті мають дати міжнародні експерти. Про це він сказав на мітингу-телемості між Севастополем та іншими 10 містами Криму, повідомили у прес-службі кандидата.
Політик наголосив, що вивчив документи і, відповідно до них, «дозвіл видано не на спорудження вугільного терміналу». «Там немає слова «вугільний» — там є дозвіл на будівництво терміналу з перевалювання різного роду вантажів, однак про вугілля — жодного слова. Тому будуватимуть згідно з дозволом», — додав А. Яценюк.
Водночас, на думку політика, доки не пройдуть вибори до місцевих рад, заплановані на кінець травня, терміналу не буде.
Достроково. 
І за відкритими списками
«Вибори до парламенту неминучі, й проходити вони мають одразу після президентських, але за відкритими партійними списками, щоб людина була прив’язана до конкретного округу, щоб виборець знав персонально, якого депутата він обрав, і міг, якщо треба, його відкликати. Влада має бути відповідальною перед власним народом, який її обрав», — заявив кандидат у Президенти України від Соцпартії Олександр Мороз в ефірі радіо «Ера»-FM.
«Сьогодні у нас немає дієздатної Верховної Ради — адже у парламенті має існувати коаліція, яка керує урядом, несе відповідальність за здійснювану у країні політику, економічні реформи тощо, — сказав О. Мороз. — Подивіться, що робиться у вищому законодавчому органі країни. Ніхто з вищих посадовців не хоче брати на себе будь-яку відповідальність. Президент киває на прем’єра, прем’єр вказує на Верховну Раду, Рада — на уряд, уряд — на Президента. І все це — результат нехтування Конституцією Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко у 2007 році».
Дитяча лікарня одержала кардіологічне обладнання
Кандидат у Президенти України лідер Партії регіонів Віктор Янукович під час робочої поїздки до Автономної Республіки Крим подарував євпаторійській міській дитячій клінічній лікарні нове кардіологічне обладнання, зустрівся з персоналом і пацієнтами медзакладу. В. Янукович обговорив з медиками проблеми охорони здоров’я в Україні, епідемію «свинячого грипу» та ін. Лідер Партії регіонів заявив, що в країні давно назріла реформа медицини і запровадження страхової медицини. «Медичне страхування — це питання давно назріле і перезріле, — сказав він. — Реформа медицини є в моїй передвиборній програмі, я її виконуватиму».
Під час брифінгу В. Янукович сказав, що сьогодні «потрібно серйозно підсилювати місцеве самоврядування». При цьому політик підкреслив, що держава має створити умови для розвитку регіональних пріоритетних програм та їх фінансування. «Практика така є, умовно кажучи, 50 відсотків — держбюджет, 30 — регіон і 20 — місто», — пояснив він.
Говорячи про Крим, Віктор Янукович підкреслив, що автономія має достатньо повноважень, і дуже важливо, щоб вони були на ділі, а не на словах. На його думку, якщо Конституція АРК буде дотримуватися державою, то питання про збільшення повноважень автономії втратить свою актуальність. «Сьогодні дуже багато положень Конституції АР Крим, як, до речі, і Конституції України, владою нехтується», — відзначив В. Янукович.
 
Крим.