Для переважної більшості українських виборців однією з гострих проблем сьогодення є ідентифікація нового політичного обличчя, яке б асоціювалося з їхніми уявленнями про відповідальних і прогнозованих главу держави, прем'єр-міністра та голову парламенту. Пошуком нових претендентів на найвищі державні посади зайнялися працівники Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України імені Івана Кураса, нещодавно провели соціологічне дослідження на тему "Кого сьогодні обирає молодь". Представлення результатів соцопитування сьогодні відбулося в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.
За словами керівника групи з проведення соцдослідження Олександра Новохатського, в ході роботи було опитано студентів кількох вишів Києва та працівників Федерації футболу столиці — загалом 1842 респонденти. Через об'єктивні причини, пов'язані з епідемією грипу, дослідження в регіонах не проводилося, зазначив Олександр Новохатський, тому його не можна вважати репрезентативним. Однак, зауважив він, можна помітити певні тенденції, які є вираженням політичних настроїв молодих людей.
Керівник дослідження зауважив, що "молодь, як і все суспільство, вже втомилася від тієї брехні, яка панує у владних ешелонах". Тому, переконаний він, слід розрізняти поняття "молоді політики" і "нові політики". На його думку, на сьогодні є багато молодих за віком політиків, які вже давно обертаються у великій політиці і навіть претендують на найвищу — президентську — посаду в державі. Тому їх не було включено до списку з 24 прізвищ політиків, яких без будь-яких застережень можна справді назвати новими, наголосив Олександр Новохатський. "Серед молодих політиків є чимало політичних клонів, які виконують відведену їм роль, тому їх теж не можна вважати за нових політиків", — зазначив він. Для них також не знайшлося місця у списку, додав керівник соцопитування. 
Результати дослідження виявились великою несподіванкою навіть для самих дослідників, переконаний заступник директора Інституту з наукової роботи Олександр Майборода. До першої трійки претендентів на найвищі державні посади увійшли Валентин Наливайченко як Президент (1038 голосів), Наталія Королевська (658 голосів), В'ячеслав Кириленко (494 голоси). На його думку, вибір названої  трійки зумовлений тим, що ці політики "нічим себе не заплямували, мають свою харизму і знають, чого хочуть". "У них зберігся той рівень політичної культури, який не дозволяє перейти певну політичну межу, і це відчувають молоді виборці", — підкреслив науковець.
Це дослідження — спроба вирватися з поля політичних стереопитів, показати, що в українській політиці є нові обличчя, які готові вже в недалекому майбутньому взяти на свої плечі весь державний управлінський тягар, переконаний завідувач відділом цього ж інституту, доктор історичних наук Юрій Шаповал. "Проведене дослідження засвідчує, що в нас є можливості змінити нинішній політикум", —  переконаний науковець.